Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Drents hoen

Drents hoen
De naam is rond 1900 aan dit ras gegeven door R. Houwink Hzn. De reden was niet zozeer dat het ras typisch aan Drenthe was gebonden, maar meer dat hij deze hoenders vooral in deze provincie aantrof.
 
Het is zeer aannemelijk dat de huidige Drentse Hoenders de restanten vormen van een landhoenras, dat in het verleden op veel meer plaatsen voorkwam. In verschillende Europese landen treft men kippen aan die sterk op de Drentse hoenders lijken. Toen een aantal jaren geleden een fokker van de Brabanter eieren ruilde tegen eieren van landhoenders uit Kroatië, leken de dieren die hieruit werden geboren heel veel op goudhalzig zwarte Drentse hoenders. Helaas is deze fokker hiermee niet verder gegaan.
 

kippenboek

 

Evenals het Fries hoen behoort het Drents hoen duidelijk tot het landhoentype: de rug is niet al te lang en de lichaamshouding vrijwel horizontaal. De kam is enkel, de oogkleur roodachtig oranje, de oren wit en de poten leiblauw. De staart wordt vrij hoog gedragen. 
Door de grote overeenkomst met de Friese hoenders is besloten de Drentse hoenders alleen in de patrijskleurige varianten en de kleurslagen zwart en blauw, goud- en zilverhalzig te erkennen. En dan zijn er nog de gezoomde exemplaren: gezoomd patrijs en de gezoomd zilverpatrijs. Hierbij vormen de zwarte zomen, die zich op de veren bevinden geen rechte, maar gekartelde lijnen. 

Naast de hoenders met staart komen er in dit ras ook dieren zonder staart - de zogenaamde bolstaarten - voor. Deze bolstaarten zijn erkend in alle kleurslagen die voorkomen bij onze Nederlandse hoenderrassen. In andere landen worden deze bolstaarten als een afzonderlijk ras beschouwd.

Drentse hoenders tonen een karakter dat overeenkomst met het landhoentype, maar ze zijn schitterend om te zien en leggen een behoorlijk aantal witte eieren.

Terug naar:

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier