Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Cauchois

Cauchois

De Cauchois is een specifiek Frans ras afkomstig uit het Land van Caux, een streek in Normandië, ten noorden van de Seine, waar het reeds gekweekt werd in de 17e eeuw. Dit prachtige imposante ras wordt gerekend tot de vormduiven. Duivinnen/vrouwtjes van dit ras wegen zo’n 650-700 gram maar de doffers/mannen van dit ras wegen 700-800 gram. Dat is fors voor een duif. Ter vergelijking: een krielkip weegt ongeveer 575 gram (hennetje) tot 725 gram (haantje). Toch is de Cauchois duif zeker geen ''plofduif''. Ze zijn misschien niet de beste vliegers, maar ze kunnen nog goed vliegen en kunnen in tegenstelling tot wat veel mensen denken juist heel goed en zelfstandig hun eigen eieren uitbroeden en de jongen grootbrengen. Ook het paren gaat niet extreem moeilijk of slecht. (1)

Het oorspronkelijke en hedendaagse doel
Dit ras is ontstaan vanuit het idee een duif te kweken die veel vlees zou voortbrengen. Zo rond 1950 werd het ras geïmporteerd naar onder andere Nederland. Men hoopte in tijden van voedselschaarste goedkoop duivenvlees te kunnen produceren waardoor ook mensen met wat minder geld toch vlees konden blijven eten. Er was echter weinig belangstelling voor dit vlees. Dit kan mede te maken hebben met het feit dat vooral wild duivenvlees nogal een typische sterke smaak heeft, waaraan de Nederlanders niet zo gewend zijn. Toch was er een beperktaantal  fokkers da doorging met het fokken/kweken van dit ras ,echter lag nu de nadruk niet erop om zoveel mogelijk vlees te produceren, maar werd er ook gekeken naar de tekening van de veren. Het ras moest weer actiever worden. Het oorspronkelijke type woog levend wel 2kg. De hedendaagse Cauchois bereikt nog altijd een aardig gewicht, maar dit is toch al meer dan de helft minder dan het oorspronkelijke gewicht. De activiteit van het ras is daarmee verbeterd en ook het vermogen om zelf eieren uit te broeden en jongen groot te brengen is verbeterd. Het ras is vandaag de dag vooral een sierduif in categorie vormduiven. Daarnaast kan het zeer goed als dubbeldoel ras worden ingezet omdat de Cauchois nog steeds een goede hoeveelheid vlees opbrengt van goede kwaliteit.

​Karakter
De Cauchois duif is een vrij rustig ras dat redelijk snel gewend is en zich snel op zijn gemak voelt. Deze duif kan wel even schrikken van een hond of kat maar zal ook snel weer zijn/haar rust vinden. Verder went de Cauchois  snel aan zijn/haar omgeving en gaat gemakkelijk over tot paren, broeden en het groot brengen van de jongen. Daarbij is de Cauchois een uitstekende ouder die zijn jongen goed beschermt. Deze duiven zijn niet echt agressief: als ze pikken doen ze dat bij wijze van waarschuwing.
Hoe vertrouwd een duif ook is, ze houden er nooit van om opgepakt te worden en of geaaid te worden. Is de  Cauchois eenmaal goed getraind en gewend aan zijn/haar verzorgers, dan dan is oppakken en vasthouden geen probleem.

Uiterlijke kenmerken
Bovengemiddeld grote duif, elegant type.  Gewicht varieert tussen 700 en 800 gram bij de doffers en 650 tot 700 gram bij de duivinnen. In vergelijking met het lichaam is de kop klein. Levendige, orange-rode ogen.
De Cauchois komt voor in 3 variëteiten: geschubd, geband en éénkleurig. De 3 variëteiten mogen met of zonder witte slab voorkomen. De borst is goed gerond en vooruitstekend, het borstbeen erg recht.
Vleugels zijn redelijk lang, rustend op de staart zonder te kruisen. Vleugelspanwijdte bij de doffers 85 a 90 cm en 80 a 85 cm bij de duivinnen Staart is breed zonder open te gaan, ongeveer 15 cm lang, goed in het verlengde van de rug. De 12 staartpennen zijn 4 cm breed.
Poten zijn middellang, goed in verhouding tot het totaalbeeld van de duif. Sterke voetwortels en tenen, on bevederd, karmijnrood. Bij exemplaren die het gemiddelde gewicht overschrijden komen op de voetwortels en tenen soms enige kleine pluimpjes voor. Deze eigenschap vormt geen zware fout, vooral als de duif dit compenseert door grote kwaliteiten. Zwarte nagels bij de variëteiten met blauwe grondkleur en bij de eenkleurig zwarten en wit-roze bij de variëteiten met blauwzilver grondkleur en eenkleurig rood en eenkleurig geel. (1)

(1) Bron:Pluimvee- en Konijnenfokkersvereniging Nieuwkoop & omstreken

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier