Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Brahma

Brahma met kuikens

Met hun statige, opgerichte houding, flinke donsontwikkeling - waardoor het dier groter lijkt dan het in werkelijkheid is - en zware voetbevedering zijn de Brahma’s nog altijd veelgevraagde hobbykippen. Hun houding zorgt voor een zelfbewuste uitstraling zonder dat ze er wreed of vechtlustig uit zien. Het is een rustige kip met een indrukwekkende verschijningsvorm. Menig hobbyhouder roemt deze ‘’Koning onder de kippenrassen’’  vanwege hun aaibaarheid. Het is een knuffelkip bij uitstek.

Twintig kleurslagen
De Nederlandse Brahmaclub onderscheidt twintig kleurslagen. Officieel zijn er negen erkend. De oorspronkelijke kleuren zijn wit zwartcolumbia en meerzomig zilverpatrijs. In de loop van de tijd kwamen daar onder meer de volgende kleurslagen bij: wit blauwcolumbia, buff zwartcolumbia, buff blauwcolumbia; meerzomig zilverpatrijs, meerzomig blauwpatrijs, berken en zwart. Daarnaast bestaan er nog twee niet erkende kleurslagen: blauw en koekoek.
 

Boeken over kippen

 

Kop en kam
Opmerkelijk aan de Brahma is de kop. Die is in verhouding tot het lichaam vrij klein, kort en breed met overstekende wenkbrauwen. Opvallend is ook de kam. Die bestaat uit drie naast elkaar liggende kammetjes, de zogenaamde drierijige kam. Deze is klein, stevig en recht op de kop geplaatst.

Anders dan bij andere dieren met voetbevedering mogen de Brahma’s geen gierhakken laten zien. Gierhakken zijn veren die in het verlengde van het dijbeen schuin naar achteren groeien. Indien ze aanwezig zijn, moeten deze uit zachte veren bestaan, die naar binnen zijn gericht. Verder is de Brahma vooral groot. De haan weegt vier tot vijf kilo, de hen drie tot vier kilo.

Tip: gezien de in verhouding kleine vleugels en het hoge gewicht is het aan te bevelen de zitstokken niet te hoog te plaatsen. Een halve meter van de grond is hoog genoeg.(1)
(1) Brave Brahma's kippen van formaat, Ad Boks, Levende Have oktober 2011

Terug naar:

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier