Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Gronings paard

Groninger paard

In een wereld van altijd maar sneller, hoger, beter en duurder, dreigde het Groninger paard in de tweede helft van de vorige eeuw bijna het onderspit te delven. Afgeschreven door de landbouw, kwam het ras in handen van fokkers van rijpaarden. Kruisingen met Holsteiners, Trakheners en Engelse volbloeden moesten van de harde werker een luxe paard met goede dressuur- en springkwaliteiten maken. Van de originele Groningers bleef weinig over: eind jaren zeventig telden deskundigen zo’n honderd raszuivere merries. Van zuivere hengsten ontbrak elk spoor.

Een groep liefhebbers spande zich in om het Groninger Paard te redden en anno 2015 is het ras met zo'n vijftienhonderd dieren nog altijd niet uit de gevarenzone. Door kruisingen te stimuleren tussen raszuivere Groningers en minder raszuivere Groningers kan de toename van inteelt binnen de perken bijven. In de huidige populatie voeren vijf hengsten de boventoon: Bascal, Gerlinus, Eros, Mats en Onno S. Essentieel is dat, zonder voorbij te gaan aan het fokdoel, veel hengsten worden goedgekeurd en dat er de hengsten meer evenredig worden gebruikt.

Het Groninger Paard is aantrekkelijk voor mensen die hobbymatig met paarden willen omgaan en die niet zoveel tijd hebben om er dagelijks mee bezig te zijn. Het grote voordeel van dit paard is dat het na een winter op stal direct weer buiten aan het werk kan.
De kleur van het Groninger paard varieert van bruin tot zwart. Ook zijn er voskleurige dieren en schimmels. De stokmaat schommelt rond de 1.65 meter. De Groninger staat te boek als een zwaar, lang gelijnd en kortbenig warmbloedpaard met een krachtige bouw, een sprekend hoofd, een gespierde middellange hals, voldoende schoft die soepel overgaat in een niet de lange, sterke rug, een tamelijk schuine schouder, een brede en diepe zwaar gespierde romp, ronde welving van de ribben, een zwaar ontwikkelde achterhand, massief beenwerk met korte platte pijpen en ruime, harde voeten. De stap is ruim en energiek, de draf is vlot en economisch.

De Groninger is een sober paard, aangepast aan het Nederlandse klimaat. Zijn temperament wordt omschreven als rustig en gewillig met een zeer goede werklust. Hij kan langdurig grote werkprestaties leveren.

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier