Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Witte lijnziekte

Witte lijn van een ezelhoef

Bijna alle ezels in Nederland hebben last van witte lijnziekte, een aandoening van de witte lijn en de hoefwand. Ezels zijn woestijndieren. Hun voeten absorberen vocht. Hier staan ze altijd in de nattigheid en blijven de voeten vocht opnemen. Trappen ze een keer in een steentje, dan ontstaat er al gauw een gaatje en daar kruipt een schimmel in. De schimmel nestelt zich in de buitenste hoornwand en holt uiteindelijk de hele voet uit, nadat hij een symbiose is aangegaan met een bacterie. De binnenkant van de hoornwand ziet er korrelig uit. Wanneer de holte te groot wordt, kan het hoefbeen zich verplaatsen en wordt de ezel uiteindelijk kreupel.

Behandeling
De schimmel kan niet tegen zuurstof. De ezelhoefsmid kan de infectie blootleggen. Vervolgens verwijdert hij alle aangetaste delen van de hoornwand en loszittende delen.Nabehandeling is nodig, genezing neemt enige tijd in beslag. 

Preventie
Voorkom dat de ezel de hele dag in een natte wei staat. Hou de ezel op een droge ondergrond en inspecteer geregeld de hoeven. Maak de hoeven schoon. Is een ezel hoefbevangen geweest, dan heeft hij een groter risico op witte lijn ziekte.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier