Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Bloedluis

Ingediend door hoofdsmurf op 05 september 2007 - 19:11

Ik heb al vele middelen geprobeerd om bloedluis te bestrijden bij kippen en hun omgeving wie heeft hier de echte oplossing voor .

Al met al is het een nogal prijzige aangelegenheid als je een hok hebt van 15 vierkante meter met circa 20 kippen.

Thema
Verzorging
Diersoort
Pluimvee

Reacties

Ingediend door jinke op 07 september 2007 - 20:29

Kijk even bij de wiki Vlooien, luizen en mijten bij kippen. Daar staat een advies. Heeft u een dergelijke behandeling al uitgevoerd, laat dan weten wat het effect was.

Hallo,

Wat ik altijd doe is het hele hok "uitbranden" dat doe ik dan met een gas brander. Ik brand zo alle bloedluizen dood. Daarna ga ik er nog met een chloor oplossing doorheen. Zo laat ik het hok 3 dagen staan en bespuit het weer, maar nu met een middel tegen luizen uit de dierenwinkel. Weer 3 dagen leeg laten staan en dan de kippen er weer in.
Elke kip moet je onder spreaen met spul uit de dierenwinkel.
herhaal dat na 2 dagen.

Als u dan nog bloedluizen heeft weet ik het ook niet meer.

Groetjes Pieter

Ingediend door Heleen op 26 december 2007 - 08:51

Ik heb gehoord dat als je een konijn in het nachthok plaatst de bloed luis dood gaat omdat de bloedluis niet tegen de lucht van een konijn kan. Heb het zelf gelukkig nog niet hoeven proberen maar het zou een makkelijke diervriendelijke oplossing kunnen zijn. Ik hoor graag of er menesen ervaring mee hebben.

Dat is niet zo want wij hebben de konijnen boven de kippen en die zaten zelfs onder de luis

Ingediend door ruud op 30 december 2007 - 11:02

je kan het hok behandelen met een olie-achtige vloeistof zoals biodiesel,slaolie e.d. Gewone dieselolie kan ook maar dit stinkt heel erg.Je kan het met een rugspuitje verspuiten. Behandel plekken waar deluis zich ophoud zoals kieren en gaten en vooral rond de zitsokken omdat de luis snachts actief is.Niet over kunststof delen sproeien omdat de olie deze kan aantasten.Na behandeling ben je zeker 2 tot 3 maanden luisvrij. Daarna zonodig herhalen.Dit is een veilige,niet giftige en goed werkende methode.Wordt ook veel gebruikt in de commerciele pluimveehouderij waarin ik werkzaam ben.

IK HEB VAN DE ZOMER IN DIE VRESELIJKE HITTE OOK LAST GEHAD VAN BLOEDLUIS,IK HAD HET IDEE DAT HET HOK WEG ZOU WANDELEN ZOVEEL BLOEDLUIS ZAT ERIN,IK BEN ECHT WEKEN BEZIG GEWEEST OM HET TE BESTRIJDEN MET GIFTIGE SPRAYEN,HET IS ME GELUKT MAAR JE MOET NIET VRAGEN HOE.
NOU IS MIJN VRAAG AAN JOU,JE SCHREEF IN JOU STUKJE DAT SLAOLIE E.V.T ZOU HELPEN,MAAR IS HET NOU NIET ZO DAT SLA OLIE ERG GAAT DRUIPEN,ZOU JIJ MIJ A.U.B IETS MEER OVER KUNNEN VERTELLEN ALVAST BEDANKT AFZ WILLEKE

Ingediend door viaduct op 25 januari 2008 - 11:35

wij hebben ook erg veel last gehad van bloedluis in de kippenhokken en van alles geprobeerd. de laatste keer hebben we diatom gebruikt, dat is poeder, opgelost in water. daar hebben we de hokken mee gespoten. het lijkt erg effectief want daarna is het vooralsnog weggebleven. daarbij suggeren ze dat het niet giftig is.

Ingediend door jinke op 12 mei 2008 - 10:38

Op internet kwam ik het Anti Bloedluis Systeem (ABS) tegen. Bedacht door een commerciele pluimveehouder, maar ook toepasbaar in de hobbysfeer. Het is gebaseerd op hoe men in de tropen de termieten van tafel houdt: de tafelpoten worden in een bakje met water geplaatst. Zo werkt het ABS ook: het onderstel van de zitstokken wordt in bakjes met biodiesel geplaatst. Meer hierover valt te lezen in het augustusnummer van Levende Have (verschijnt tweede week van augustus).

Ingediend door vaneldijk op 23 augustus 2016 - 21:41

beste,
heb vraagje voor oplossing bloedluis...

heeft het nut dat ik 1st mijn hok afspuit dit omdat ik mijn hok heb ingesmeert met sla olie maar tevergeefs niet weg
wou het daaarna beitsen
gaan ze daarvan kapot die bloedluis of met zo ne onkruidbrander?

Ten einde raad wachtend op jullie antwoord

Met vriendelijke groeten Vanessa

Ingediend door jinke op 24 augustus 2016 - 10:36

Beste Vanessa, op deze website vind je een dossier over bloedluis. Lees dat maar eens rustig door allemaal. Bloedluizen gaan niet kapot van beits of slaolie. Een onkruidbrander zou ik niet aanraden, vanwege brandgevaar. Een stoomreiniger wel. De kracht van de behandeling zit 'm in de herhaling.

Ingediend door vaneldijk op 01 september 2016 - 23:38

Dag Vanessa. Ik heb mijn kippetjes nu zo'n 4 tal maanden en voor mij was het ook de eerste keer dat ik bloedluis zag. Mijn hok zat ook boemvol. Echt niet normaal. Wat ik heb gedaan is contact opgenomen met mijn vogeldierenarts. Product gekregen om mijn hok te behandelen en ook een product om mijn kippetjes zelf te behandelen, maar dan tegen vederluis. Na 7 à 10 dagen alles nog even herhalen en weg is de bloedluis. Dus kippetjes terug gelukkig en ik ook.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier