Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wormen bij kippen/hanen

Ingediend door Anoniem op 09 december 2017 - 19:33

Ca. 8 weken geleden zijn onze kippen behandeld tegen parasieten en ontwormd. Het verenkleed is nu weer prachtig maar na ca. 3 weken na deze behandelingen begon de ellende. Eerst 1 kip, Australorp, van de 1 op de andere dag verlamd aan 1 kant. Apart gezet, da erbij, gevraagd of het Marek of wormen konden zijn. Nee kon niet want ze waren pas ontwormd (spul in het drinkwater) dus werd door de da weggewuifd als overbezorgheid. Kip kreeg een injectie tegen de pijn en 1 tegen ontstekingen. Na ca. 2 weken ging het weer redelijk dus teruggezet bij de anderen. Na een week of wat, was het weer mis. Binnen 5 dagen was ze dood. Naast de ren en stal van de Australorps, hebben we een toom Wyandottes. Deze week lag ineens 1 van de Wyandottes voor pampus. Apart gezet. Relegmatig water met vitamines in haar bekje gespoten en gisteren at ze nog levende meelwormen. De da geraadpleegd en die vroeg om kippenpoep om te onderzoeken. Bleek vol wormen te zitten. Ontwormmiddel gekregen voor de uitslag bekend was en dat toegediend en na de uitslag ander of hogere dosis ontwormmiddel gekregen. Dit ook toegediend. Het zieke kipje had al 2 doses van de eerste soort en daarna nog een dosis van het 2e middel. Ze gaat hard achteruit. Geef haar nog steeds vitaminewater, maar zelf eten doet ze niet meer en beweegt ook niet. Ze ligt maar. Hebben de wormen al teveel schade aangericht? Hoe komen ze eraan? Voor de ontworming, op aanraden van de da gedaan, is de ellende begonnen. Ze hebben allemaal een overdekte ren, een afgesloten stal (iedere toom een eigen ren en stal maar aan elkaar grenzend). Helaas is de ren niet helemaal waterdicht en blijft er wel eens water in staan. Kan dat een reden zijn? Ze krijgen a-klasse voer, gemengd graan, de ene dag meelwormen en de andere dag verse groeten (ijsbergsla of andijvie). Regelmatig vitamines in het drinkwater. Ik snap er niets meer van en wil niet nog meer kippen/hanen verliezen. Wat kan ik doen of laten? Dank jullie wel alvast!

Thema
Gezondheid
Diersoort
Pluimvee

Reacties

Ingediend door Martin op 10 december 2017 - 15:42

Preventief ontwormen is sowieso een slechte zaak. Doe je dit vaak dan worden de wormen ongevoelig voor het middel. Daar komt bij dat het gif is en dat de dosering bij kleinere dieren heel nauw komt. Geef je teveel of te vaak dan gaat het dier daar zelf onder lijden. M.a.w. dan is het middel erger dan de kwaal. Dat er nog wormen zaten in de ontlasting na een wormbehandeling geeft aan dat het betreffende middel dus niet meer werkt. Wil je zeker weten of je kippen wormen hebben laat dan eerst de mest onderzoeken. Je weet dan of ontwormen wel nodig is en de dierenarts kan dan adviseren welk middel je tegen die specifieke worminfectie kunt gebruiken. 

Ingediend door Anoniem op 10 december 2017 - 22:43

Dank je wel Martin! We hebben de kippen in eerste instantie preventief laten ontwormen op advies van de dierenarts! Jemig wat een fout advies dus. We hebben de mest afgelopen week weer laten checken, vol wormen. Ander middel gekregen en dat gisteren in de bekjes gespoten. Het 2e zieke kipje is ook overleden. Waarschijnlijk hadden de wormen al teveel schade aangericht? Heb haar nog 2 keer ontwormd toen ze ziek was. Kunnen muizen ziektes overbrengen, bijv. wormen, of wat voor ziektes?

 

Ingediend door Truus op 12 december 2017 - 12:04

Willy,hoe dat met muizen zit weet ik niet,maar alle dieren hebben wormen,alleen zijn het er meestal maar weinig en hebben ze er geen last van. Een dier in de natuur leeft in een groot gebied(schoner en minder besmetting) en kan eten wat hij wil,bv kruiden en torretjes die een voor wormen onaangenaam klimaat in het maag darm stelsel zorgen.Die kruiden kan je kopen en aan je dieren geven. Ze doden geen wormen! maar houden de besmetting laag bij een gezond relatief wormvrij dier.

Wormmiddelen,zoals van de dierenarts zijn giftig en kunnen in sommige gevallen,zwakke gezondheid,overgevoeligheid,overdosering,dodelijk zijn. Heel soms zijn ze echt wel nodig maar helaas ontbreekt vaak de deskundigheid bij een dierenarts (kippen komen niet zo vaak in de praktijk en in de opleiding komen ze er met een paar uur af).Er zijn op hobby kippen gespecialiseerde dierenartsen.

Hoe is de grond in de ren? Misschien komt daar het probleem vandaan en anders is die nu wel besmet. Uit graven en van nieuwe,schone grond voorzien is wat je in elk geval kan doen.

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier