Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vragen bevalling melkgeit

Ingediend door Anoniem op 01 september 2009 - 12:41

Wij hebben 2 bonte melkgeiten van anderhalf jaar die wij willen laten dekken. Hun 'aanstaande' woont inmiddels al in een apart weitje en mag er over een paar maanden bij. Het is vroeg maar toch wil ik me nu al voorbereiden op hun bevalling, hierbij mijn vragen:

- Is er over het algemeen extra hulp nodig bij de bevalling van een (Nederlandse) bonte geit of kan de geit het meestal zelf? Waar moeten we op letten, gezien evt. complicaties?

- Aanstaande moeders zullen meer dan gras/hooi moeten krijgen; bijvoeren met geitebrok?

- Als er bokjes geboren worden dan willen wij ze ook zelf houden. Ze moeten dan wel gecastreerd worden. Op welke leeftijd kan/mag dat?

- Ons nieuwe bokje willen we na de dekking ook houden en castreren. Hoeveel weken na de dekking kunnen we dat laten doen? We willen er natuurlijk niet te vroeg mee zijn, stel je voor dat de geit niet drachtig is! (hoe kun je dat trouwens zien?)

Alvast dank voor jullie antwoorden! groetjes, Elly

 

Diersoort
Geiten

Reacties

Ingediend door Anoniem op 03 september 2009 - 19:35

Hallo Elly, Ik heb zelf ook Bonte Geiten en ken aardig wat fokkers die ze ook hebben. Hierbij de antwoorden op je vragen:

- Over het algemeen kan de geit de geboorte van haar lammeren zelf goed regelen. Als eerste drijft de geit een blaas uit, waar je niet aan mag komen (die maakt de geboorteweg groter). Als die is gebroken, moet het eerste lam wel binnen een uurtje geboren worden. Zo niet: hulp inroepen. Het lam komt er normaal gesproken met de voorpootjes uit, met daarop het kopje. Dan gaat alles bijna vanzelf. Als je slechts 1 pootje pootje ziet, of de achterpootjes, of alleen het kopje: hulp inroepen.

- Melkgeiten zijn geen sobere dieren. Zeker als ze drachtig en melkgevend zijn hebben ze flink wat krachtvoer nodig, en je kunt daar nu vast rustig aan mee beginnen. Nog niet teveel geven, te dikke dieren raken lastiger drachtig. Tussen de 1 en 2 ons per dag zou genoeg moeten zijn. Geitenbrok is prima, ikzelf voer geitenmuesli, wat iets duurder is maar waar ze gek op zijn en waar ze het heel goed op doen. Voor drachtige en melkgevende melkgeiten wordt grofweg 2/3 gras en hooi en 1/3 brok geadviseerd als rantsoen. Op de verpakkingen staat meestal een richtlijn voor de brokken aangegeven. Omdat die per merk verschilt, kan ik je geen precieze hoeveelheden geven, maar een geit met lammeren heeft wel 1 tot 2 kg brokken per dag nodig. Bouw de hoeveelheid tijdens de dracht langzaam op, in het begin van de dracht hebben ze nog bijna niks extra's nodig. Aan het einde van de dracht moet je meerdere porties per dag aanbieden. Zorg wel dat ze altijd genoeg hooi krijgen, ook als ze volop gras kunnen eten en vooral aan het begin van de dag, dat schijnt goed voor de penswerking te zijn.

- Met een maand of 3 kun je bokjes laten castreren, hoewel sommigen daar mee willen wachten tot de bokjes 6 maanden zijn. Het schijnt dat de kans iets groter is dat ze plasproblemen krijgen als ze vroeg worden gecastreerd, maar uit mijn eigen omgeving heb ik dat nooit gehoord en volgens mijn dierenarts is het ook niet zo. Er zijn twee methodes voor castratie, zie hierover de wiki op deze site: [[Castratie van de bok]].

- Geiten worden in de herfst om de drie weken geslachtsrijp oftewel bokkig, runs, ritsig. De geit is dan onrustig, mekkert voortdurend en zwiept steeds haar staartje heen en weer. Die gedragsveranderingen zijn meestal duidelijker dan de verkleuring van de kling, die een beetje rozerood en slijmerig wordt. Als de geit wel gedekt is maar niet bevrucht, dan zal ze na drie weken dus weer deze tekenen laten zien en kan de bok het nog een keertje proberen. Blijven de tekenen van bronstigheid uit, dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat je geit drachtig is. Je zou dus met de castratie van je bok moeten wachten tot een nieuwe bronstigheid van je geiten uitblijft, dus minimaal drie weken na de laaste bronstigheid.

O ja, kijk vooral ook eens rond in het Kennisnetwerk op deze site. Klik links op Kennisnetwerk, daarna op Geit en dan kom je in een menu waarin je van alles kunt vinden over hte houden en verzorgen van geiten.

Groet en succes Marion van 't Land

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier