Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Voeren van drie koeien en een os

Ingediend door jinke op 08 januari 2023 - 20:44

Vraag van Dominique:
Ik heb een vraag over 3 koeien en 1 os die bij elkaar staan. Zij zijn allemaal voor de hobby. 1 blauwe bonte koe (gebdatum 3-2018), 2 holsteiner koeien (gebdatum 10-2019 en 11-2019) en 1 holsteiner os (gebdatum 4-2021). De os is eind juli gekomen en is volgens mij de laagste in de rangorde. Hij mag niet direct eten en het komt voor dat hij en de oudste koe tijdens het eten een confrontatie hebben. Daarnaast heeft hij zijn staart vaak tussen zijn poten geklemd. Op de plek waar hij eerder (eveneens met volwassen koeien) was gebeurde dit ook weleens, wel minder structureel.

De os is voor zover wij weten gewoon gezond en krijgt van ons, net als de rest, veel liefde. Omdat ik om mij heen veelal hoor dat men hun koeien onbeperkt toegang tot hooi geeft, vroeg ik mij af of de confrontaties en zijn staart naast rangorde ook te maken kunnen hebben met de hoeveelheid voer. Per dag geven krijgen zij 2 balen biohooi van om en nabij 15/20 kilo. Dit wordt in de hooiruif (voor 8 koeien) gedaan en op een aantal plekken in de stal. Zij eten dit dan volledig op. Ook krijgen zij wat biks, soms groente/fruit, hebben zij toegang tot vers drinkwater, een liksteen en de ruimte om elkaar te ontwijken.

Reacties

Ingediend door jinke op 10 januari 2023 - 08:43

Truus antwoordt: Dat staart klemmen is stress (of ziek). Hij zal zich continu onveilig voelen. Als hij er goed uitziet krijgt hij genoeg voer binnen. Heeft hij de rust om te herkauwen?
Gezien de tijd dat hij bij u is zou hij gewend moeten zijn. Ook met een lage plek in de rangorde moet hij veilig kunnen zijn. Is er een mogelijkheid om hem zonder koeien te houden? Maar wel met gezelschap zoals bv een geit? Koeien zullen hem als os waarschijnlijk nooit accepteren en op deze manier  te moeten leven is niet goed voor hem.

Ingediend door Anoniem op 14 januari 2023 - 15:31

Rangorde is er altijd bij kuddedieren. Zorg als je hooi (onbeperkt) geeft dat er voldoende is voor alle dieren en voldoende vreetruimte zodat ze tegelijk kunnen eten. Andere voedermiddelen die je gerantsoeneerd verstrekt zoals bijv. brokken geef je in individuele voerbakken. Indien mogelijk een eindje uit elkaar. M.a.w. zorg dat alle runderen tegelijk kunnen eten zodat ze elkaar niet dwars kunnen zitten omdat ze met hun eigen rantsoen bezig zijn.

Ingediend door jinke op 21 januari 2023 - 09:43

Jannes antwoordt: 
Staart tussen poten hoort niet en is een teken dat er iets mis is. Stress/angst of ziekte. Is de veearts al geweest?

Persoonlijk denk ik dat het ligt aan uw rantsoen. Twee balen is echt veel te weinig en al helemaal omdat pakkies hooi gedroogd ook nog eens minder voedingsstoffen bevat dan voordroog of kuilgras. Runderen hebben echt áltijd toegang nodig tot onbeperkt hooi. Rangorde is altijd aanwezig en zal zorgen dat de os niet meteen mag eten. Onbeperkt hooi (en op meer plekken) is echt nodig voor runderen en zorgt voor de os dat hij genoeg binnen kan krijgen op zijn eigen moment. Onbeperkt hooi is nodig omdat runderen veel vreetmomenten hebben en veel uren herkauwen (naast rangorde). Niet de hele tijd toegang tot hooi zorgt voor veel stress (staart tussen poten) en werkt vechten in de hand. ook zorgt dit voor gezondheidsproblemen zoals bijv pensproblemen en die wil u echt voorkomen. 

Geef ernaast elke dag een handje krijtvoer en ook een kilo krachtvoer. Krachtvoer bevat belangrijke mineralen en vitamine voor de runderen die zij elke dag nodig hebben. Os is in de groei en zal ik dubbel zoveel krachtvoer geven op een dag en ook in aparte bak. Hij moet stressvrij eten en een schone stal iedere dag om te herkauwen.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier