Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Spijsverteringsproblemen bij dwerggeiten

Ingediend door Anoniem op 24 augustus 2008 - 11:51

Ingediend door Sabine 

Ik heb zes dwerggeitjes. Allen zijn ze nu 11 jaar. Eigenlijk heb ik al die jaren geen noemenswaardige problemen gehad .. tot deze zomer.

Roetje (een zwart geitje) sukkelt sinds midden juli met haar spijsvertering. De dierenarts komt wekelijks over de vloer maar dé oplossing hebben we nog steeds niet kunnen vinden. Ze staat heel dikwijls te kokhalzen. Soms net na het eten, soms tussendoor... Net alsof ze gaat herkauwen maar wat terugkomt is een groen (verteerd ?) papje dat vloeibaarder is dan wat ze normaal zou gaan herkauwen. Dit opwerpen gebeurt somst door niezen (dan komt alles er ook langs haar neus uit), soms door enkele keren te hoesten en soms gewoon zoals ze zou gaan herkauwen. Wanneer de hoeveelheid zo groot wordt dat ze het niet terug kan inslikken, floept ze er alles uit en gaat ze dus echt plasjes braken. Tijdens dit proces, welk soms een kwartiertje duurt, soms ook uren, staat ze verkrampt en dik ineen, rug omhoog, staartje plat. Ze gaat dan ook niet liggen. Wanneer het zich 's avonds voordoet bv. en de andere 5 rustig op hun slaapplaatsje liggen, staat zij nog op haar pootjes te kokhalzen. Plots gaat dit dan over, haar houding is terug OK en dan heeft ze plots weer een goeie eetlust. Hoe minder ze de braakneigingen vertoont, hoe beter ook het herkauwproces en hoe meer je ziet dat ze ook in de dag tussen de anderen gaat liggen om te rusten/herkauwen. Haar voeding in de zomermaanden bestaat uit dagelijks een hoeveelheid hooi en verder in de weide, net zoals de andere 5 geitjes. Samen met de dierenarts hebben we al zoveel mogelijkheden besproken/behandeld. Ze heeft ook al verschillende antibiotica en peniciline spuitjes gekregen, we geven haar druppeltjes voor maag en slokdarm ontsteking enz. maar niets blijkt echt te helpen. Soms gaat het dagen beter (geen braaksel en amper neiging tot, mooi herkauwen, staartje al terug half stok) en dan plots gaat het een dag weer echt slecht (komt nauwelijks aan herkauwen toe omdat ze voortdurend vloeibaar groen vocht kokhalst). Het is echt op en af, zonder een wijziging in voeding of zo. Ik denk dan ook niet meteen aan een tumor of iets levensbedreigends want dan zou het toch enkel nog berg af gaan ? Hoewel het aanhouden van de symptomen (nu toch al een zestal weken) helemaal geen rustgevende gedachte is.

Haar temperatuur is normaal, mest en plassen is normaal, inenting tegen wormen is gebeurd, longen, nieren, enz. is allemaal nagekeken. Er staan geen giftige planten/bomen in of rond de weide (of het moest een natuurlijk kruid zijn dat zich ontwikkelt heeft in de weide en waar de andere 5 dan niet van eten, of geen last van ondervinden). Natuurlijk is Roetje nu wel vermagerd en is haar weerstand er niet op verbeterd. Ook haar vacht is niet fijn en blinkend. Ze heeft eigenlijk nog haar winterharen en geraakt niet door de rui heen (waar de winterharen uitvallen, komen geen mooie zomerhaartjes in de plek, maar gaat ze er eerder kalend uit zien, ook al kan je niet spreken van kale "plekken". Hiervoor geven we haar een beetje sedochol. Het enige waar we nu nog aan kunnen denken is een slokdarm /maagzweer. Daar hier heel weinig informatie over te vinden is bij geiten, is het ook moeilijk om hier meteen een gekende behandeling aan te koppelen. Misschien is het ook helemaal geen maagzweer en zien we wel iets over het hoofd, vandaar een oproep aan allen die hier mischien ervaring mee hebben. Advies en tips zijn héél welkom ! Alvast bedankt !

Thema
Gezondheid
Diersoort
Geiten

Reacties

Ingediend door Anoniem op 15 september 2008 - 20:50

Ook blauwtong kan dit spugen veroorzaken. De slokdarm is dan zo gevoelig dat je een soort "projectiel" braken ziet. Spugen met geweld het voer over 1 a 2 meter ver uit. De weerstand van deze dieren wordt ook slecht. Mijn advies is een kortwerkend corticosteroïd te geven voor enkele dagen in combinatie met een NSAID (dat mag eigenlijk niet). Combineer dit met een Antibioticum (ampicilline of procaïnepenizilline). Binnen enkele dagen moet dan verbetering optreden. Soms zijn de blauwtonginfecties zeer hardnekkig.
Mijn excuses overigens voor de late reactie.
Hartelijke groeten,<br>
<br>
Leo van Merwijk<br>
Dierenarts<br>
<br>
[email protected]<br>
<br>
Bata4en - Kliniek voor dieren<br>
Dierenartswinkel.nl<br>
<br>

Ingediend door Anoniem op 16 september 2008 - 21:18

Hallo Leo,

Dank voor je reaktie. Het was niet echt spugen hoor, het was echt overgeven en als ze dan soms moest niezen of hoesten of het werd gewoon teveel kwam het er ook langs haar neusje uit en proeste ze wel maar niet echt spugen. Het kwam er meestal gewoon uitlopen tijdens het herkauwen, zonder veel gedoe. Ik heb zoveel info gezocht over slokdarm ontsteking (daar heeft ze trouwens medicatie voor gehad), maagontsteking, enz. maar er is helemaal niks te vinden op internet over teruggeven van voedsel bij herkauwers of mogelijke oorzaken van een netmaagontsteking. Er is ook nog een andere dierenarts bijgeweest en die was voor 99% zeker van een SCHIMMELinfectie aan de netmaag. Hierdoor zou de functie van de netmaag zijn verstoord en werd een deel van het voedsel niet naar de boekmaag getransporteerd maar bleef dit in de pens en netmaag verder circuleren en kwam dat, samen met het pas gegeten voedsel weer naar boven om te herkauwen. Maar op een tijdsduur van een kleine week werd dat alles teveel, de te herkauwen brij té vloeibaar, ging alles gisten en moest het teveel er ergens uit, dus dan maar alles overgeven. De uitleg lijkt me wel logisch en komt geheel overeen met de symptomen. Een gedeelte functioneerde goed maar een gedeelte kwam niet verder dan de pens en werd langs boven teruggegeven. Als alles eruit was, was ze weer levendig en at ze weer heel enthousiast gedurende een viertal dagen. En dan ging het stilletjes bergaf en dan was het weer heel erg... Als medicijn om die schimmel te bestrijden, moest ik 10 dagen lang een kaliumjodide pilletje geven. Schimmels zijn ongevoelig voor peniciline of antibioticum maar na 10 dagen kalium jodide zouden ze vernietigd zijn en dan zou de netmaag zich terug kunnen herstellen. Het was natuurlijk de kunst om er voor te zorgen dat ze 10 dagen lang dat pilletje zou binnenhouden want bij een onderbreking van de medicatie moesten we terug opnieuw beginnen. Tot de vijfde dag ging alles goed, ze at behoorlijk en ze gaf niet over. Ik had er echt moed op maar het lot besliste er anders over. Die vijfde dag (7 september), heeft ze 's morgens nog goed hooi gegeten maar ging het plots heel slecht met haar. Ze kreunde echt en dat is iets wat ze voordien nooit had gedaan. We hebben haar rustig apart gezet maar plots ging ze liggen en op een paar uur ging ze helemaal achteruit. Toen de thermometer al helemaal niet meer aansloeg (dus minder dan 34)en alle leven bleek verdwenen, heeft de dierenarts haar een spuitje komen gegeven. Ze was erg opgeblazen (gassen die niet meer wegkonden). Ze zou de avond zowieso niet gehaald hebben.

Het is nu een week geleden en ik voel me aan de ene kant enorm schuldig dat ik niet nog meer navraag heb gedaan zodat ik eerder aan die kalium jodide kuur had kunnen beginnen maar aan de andere kant zal het ook nooit bewezen worden dat ze wel degelijk een schimmel aan de netmaag heeft gehad.

Ook al was ze na al die weken fel vermagerd, ze kon nog flink uit de hoek komen en ze woog nog 20 kg.
Om dan van de ene op de andere moment zo fel achteruit te gaan en dat allemaal door die schimmel... het lijkt me zo raar....

Ik heb ook mijn vaste dierenarts ingelicht over die schimmeldiagnose van zijn collega en hij vertelde mij nog nooit over zo een infectie gehoord te hebben. Hij houdt het na alle onderzoeken en pogingen tot hulp nog steeds bij iets lichamelijks (bv. 't scherp) dat alleen door een operatie had kunnen verholpen worden. Hij heeft mij wél beloofd opzoekwerk aangaande schimmelinfectie aan de netmaag te doen en mij iets te laten weten.

Mijn schuldgevoel zal wel stilletjesaan slijten, ook al voel ik me op dit moment heel onzeker over mijn andere 5 geitjes. Ik zal toch wel niets over het hoofd zien zeker.. ? Ze zullen toch ook geen schimmel oplopen enz. enz. maar ook dat zal wel weer slijten, hoop ik.

Leo, moest je tussendoor even tijd hebben, zou ik het heel erg waarderen moest je mij toch nog even jouw idee geven over die schimmelinfectie. Wat zou de oorzaak kunnen zijn van zo'n infectie en kan een geitje aan zo'n infectie dan van de ene op de andere moment sterven ?

Misschien kunnen anderen hier ook iets van opsteken, ook al zou het heel zelden voorkomen...

Alvast dank voor je goede raad.

Groetjes,

Sabine

Beste Sabine,
Wat een vervelend gebeuren voor/met je geitje.
Wij hebben momenteel een geit met dezelfde verschijnselen. Heb jij achteraf nog meer informatie verkregen aangaande schimmelinfectie of andere mogelijke oorzaken? Ik zou je reactie zeer waarderen.
Hartelijke groet,
Saskia Bakker

Ingediend door vaneldijk op 23 oktober 2015 - 16:05

Sabine en Saskia,
Ook wij hebben een dwerggeit van 15 jaar met dezelfde verschijnselen. Hebben het nog nooit gezien maar haar hok ligt smorgens regelmatig vol met bruine drap. Uiterlijk geen negatieve verschijnsleen. We kennen de maagdrap van drie jaar terug toen ze langs het randje is gegaan na het eten van rodondendrom.
Hebben jullie nog nieuwe inzichten wat hieraan is te doen?
mvrgr
Vincent

Ingediend door vaneldijk op 22 augustus 2016 - 14:13

Ik heb een paar dagen geleden mijn 7 geitjes in het domein vrij laten rond lopen. Jammer maar wist toen nog niet dan rododendron giftig was. 2 ervan begonnen snachts te mekkeren en groen bruine brij te spugen. Op Internet vond ik de oplossing om thee te maken van de schors van witte berken. En effectief....De dag nadien was alles al veel beter. Nu 2 dagen verder doen ze weer helemaal normaal. Ik hoop dat ik bij deze Veel mensen kan helpen.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier