Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

oormerkjes bij dwerggeiten

Ingediend door Anoniem op 07 november 2007 - 16:12

Onlangs informeerde ik bij mijn dierenarts over de kosten van het chippen van mijn geitjes. Ik was de eerste die hem erom vroeg.

Ik  ben geregistreed, heb een UBN-nr. en de oormerkjes liggen in de kast omdat mijn geitjes dagelijks door het rietland lopen. Na 1 zo'n wandeling zullen ze geen van allen de oren nog heel hebben. Voor mij een gegronde reden ze niet te oormerken. Mijn dierenarts was het daar helemaal mee eens. Hij raadde mij het chippen in eerste instantie af en adviseerde om bij de GGD te informeren. Wat is jullie mening hierover?
Wat als ik nu toch controle krijg??? 

Thema
Algemeen
Diersoort
Geiten

Reacties

Ingediend door Anoniem op 09 november 2007 - 01:02

Het chippen van landbouwhuisdieren (waaronder ook dwerggeitjes vallen) is geen officieel erkende identificatiemethode. Er zijn echter nogal wat hobbyhouders die hun dieren gechipt hebben, maar daarmee zijn ze niet geregistreerd. En al helemaal niet visueel herkenbaar gemaakt voor AID-controleurs.
In de laatste Levende Have staat een artikel over chippen en paspoorten, uitgegeven door de Ned. Belangenvereniging van Hobbydierhouders.
Om behalve identificatie (chippen) ook een registratiesysteem te hebben en daarmee te voldoen aan de verplichting van de I&R-verordening, maak ik (secretaris van de NBvH) een paspoort met foto’s. daarin is opgenomen een eigenaarsverklaring om te garanderen dat deze dieren nooit in de voedselketen terecht zullen komen. Dat is voor de overheid nl het grote angstbeeld. Dat bij iemand een chip in de worst zal zitten.
Daarnaast sluit ik met hen die deze alternatieve wijze van I&R willen aangaan een contract om te garanderen dat men heeft begrepen dat de methode niet officieel erkend is , en dat alle consequenties voor eigen verantwoordelijkheid zijn.
Mocht je belangstelling hebben voor zulke paspoorten, dan hoor ik het graag. Maar jullie moeten het zelf willen; ik kan geen garantie geven.
Ik heb mensen nodig die zo’n gedurfde stap willen zetten met ons. Hoe meer op alternatieve wijze (maar zeer verantwoord) geregistreerde dieren, hoe beter ons verhaal is bij LNV.
ik hoop in de loop van de komende tijd met steun van houders eea voor elkaar te krijgen.
Christine Bijl

Ik snap het LNV best wel. Ok, als ze dus echt die oormerken in moeten hebben, waarom hebben ze dan niet wat subtielere oormerken!!! Ik vind het raar dat ze allerlei soorten en maten hebben, maar niet echt iets kleins. En dan ook nog zo'n fel geel kleurige flap. Het zou mooi zijn als er voor de hobby-houders een mooi klein oormerkje zou komen. Met een subtiele/natuurlijke kleur, zoals bruin, zwart of grijs.Dan vindt ik het echt geen ramp om mijn geiten oormerken in te hangen. Nu vind ik het echt een afschuwelijk gezicht!

Ingediend door Anoniem op 26 november 2007 - 11:16

Als antwoord op door Anoniem

Christine Bijl
Er zijn oormerkjes voor kleine oortjes: dat zijn beugelmerkjes. je kunt hiervoor bij LNV-Loket de lijst bekijken. Die lijst staat ook op de site van de NBvH bij I&R. Succes.

beste christine,

ik zou graag deze paspoortjes willen hebben,
ook in ben een tegenstander van oormerken, uitscheuren, ontstekingen etc, voorkom je met
chippen en volgens mij is dit nog minder fraude
gevoelig en als men vastlegt dat de chip alleen
in het oor geplaatst mag worden is er helemaal geen geit overboord.
Ik weet niet wat de paspoorten kosten want
ik heb er wel wat nodig

groetjes wilma

Ingediend door Anoniem op 11 februari 2008 - 20:38

Als antwoord op door Anoniem

ik denk dat het handiger is als we even verder corresponderen via e-mail, [email protected] Christine Bijl

Ingediend door Anoniem op 28 maart 2008 - 10:44

Door dag 1 (na geboorte) direct te chippen en daarna een oormerk in te brengen, is het mogelijk om maar 1 oormerk in te brengen. Een chip mag officieel nog niet bij schapen en geiten, maar steeds meer mensen doen het. Volgens de wet moeten schapen en geiten twee identificatiemiddelen hebben: twee oormerken, of een oormerk en een maagbolus.
Chippen doen wij altijd in de oorbasis (dan kan de chip nooit in producten komen voor humane consumptie).
Gebruik je een bolus, dan blijft deze levenslang in de maag en is met een "chipreader" goed uit te lezen. Voordeel; kan het dier niet verliezen! DIERVRIENDELIJKE OPLOSSING.<br/>
<br/>
Leo van Merwijk<br/>
<br/>

Ingediend door Anoniem op 07 augustus 2008 - 22:48

Christine Bijl -
Graag zou ik een kanttekening bij het antwoord van Leo van Merwijk willen zetten.
Er is geen sprake van dat lammetjes, wanneer ze gechipt zijn maar 1 enkel oormerk zouden hoeven hebben als ze van het terrein afgaan. De onderhuidse chip is GEEN erkend id-middel voor landbouwhuisdieren zoals schapen en geiten (wel toegestaan, zelfs verplicht, is de chip bij paarden, honden en katten)en geldt dus niet als het door de EU verplichte tweede merk.
Het chippen van schapen en geiten ed. is wat wij allemaal in de toekomst willen, maar daar is nog een lange weg te gaan. Positief op dit traject is dat de nieuwste generatie chips in een kunststof omhulsel zitten, dat onbreekbaar is en hittebestendig, terwijl de vroegere chips van glas waren en in het slachtproces (wanneer niet zorgvuldig verwijderd) kapot konden gaan met alle gevolgen voor de voedselveiligheid van dien. De 'moderne' chip levert niet meer gevaar op dan het kogeltje in de geschoten haas of fazant of het kiezeltje in de krentenbol. En daar heeft nog nooit iemand zich over opgewonden.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier