Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

mijn schapen hoesten

Ingediend door mouloud op 13 januari 2008 - 23:05

Ik heb 3 schapen die nu best vaak hoesten. Wat kan ik er aan doen? Is het gevaarlijk. Is er medicijn voor?

Diersoort
Schapen

Reacties

Schapen, vooral lammeren, die hoesten zullen in veel gevallen last hebben van longwormen. Bij een ernstige besmetting vermageren de dieren ook. Deze wormen kunnen worden bestreden door inspuiting van longwormdodende middelen. Het land waar de dieren op staan moet u enige tijd niet gebruiken om herbesmetting te voorkomen.

Het is nog maar de vraag of het hoesten in deze periode van het jaar wordt veroorzaakt door longwormen. Die verwacht je meer in de zomer en dan vooral bij lammeren. Mestonderzoek zou het antwoord kunnen geven. Het advies om te ontwormen is natuurlijk wel goed, vooral als dat in de afgelopen herfst niet gebeurd is. Is het wel gebeurd en met een adequaat middel, dan heeft het weining zin om de ontworming nogmaals toe te passen.
Als het geen longwormen zijn kan er een andere oorzaak zijn, bij voorbeeld een chronische bacteriele infectie of een virus infectie ('bronchitis'). Als de schapen niet ziek zijn zou ik het afwachten. Een goede frisse stal, uitloop bij goed weer en hooi met niet te veel stof zullen de situatie verbeteren.

Hoe lang duurt het na het ontwormen tot het hoesten verminderd of weg is, mits het inderdaad door wormen veroorzaakt wordt?

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier