Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Is mijn kip verkouden?

Ingediend door Anoniem op 17 augustus 2009 - 23:56

1 van mijn 2 Barnevelderhennen is nu ruim een week niet in orde. Het beestje heeft last van dikke ogen. Ze maakt ook soms een soort van niesgeluid maar heeft geen neusuitvloeiing. Ze is nu 7 maanden oud en nog niet aan de leg. De ontlasting was eerst waterdun maar nu al weer iets dikker, het is wel lichtbruin van kleur en ziet er "rommelig" uit. Soms is de ontlasting wel waterig helder van kleur met een groen sliertje erin. Ze ziet volgens mij ook niet echt goed want ze houd de kop schuin en hapt dan in het wilde weg. Ik heb het getest met een wurmpje voor te houden, ze wacht dan een tijdje en pakt dan pas het wurmpje alsof ze even moet nadenken wat het is. Verder is ze vrij rustig en bij het observeren zie je haar af en toe zo wegzakken. Ze eet wel maar minder als voorheen, drinken doet ze wel goed. Ik vind ook dat ze een beetje inelkaar gezakt loopt niet meer zo rechtop al voorheen. Mijn andere kippen hebben nergens last van, dus volgens mij is het niet iets besmettelijks. Misschien is er iemand die dit ook wel eens meegemaakt heeft of weet iemand wat dit kan zijn? Alvast bedankt voor de reacties. Vriendelijke groetjes Carla.

 

Diersoort
Pluimvee

Reacties

Ingediend door Anoniem op 18 augustus 2009 - 14:47

Ik vermoed dat uw kip al enige tijd verkouden is. Door de menging van het neusvocht met stof treed er een verstopping op waardoor de kop dikker wordt en de ogen gaan uitpuilen, de z.g. uilenkop.
Oorzaken kunnen zijn besmetting door een andere kip en door vermindering van de weerstand door een slecht stalklimaat, tocht, vochtig strooisel, verkeerde voeding, vervuilt water, andere infecties etc.
U dient het dier zo snel mogelijk te behandelen met antibiotica, sulfonamiden en vitaminen via het drinkwater.
De ziekte is besmettelijk en de genezen dieren kunnen nog 6 weken daarna andere dieren besmetten.

Ingediend door Anoniem op 18 augustus 2009 - 22:34

Als antwoord op door Anoniem

Dank voor uw reactie.

Maar de kop van de kip is niet gezwollen het zijn alleen de ogen, en dan met name de oogleden die dik zijn van het ene oog meer als van het andere oog, ze knijpt 1 oog ook steeds dicht.
Wat de voeding betreft krijgt ze nog opfokmeel2 van Kenner(van Welkoop) en kuikenzaad2 van hetzelfde merk.
En natuurlijk groente en fruit en granen.
Het kippenhok is helemaal droog en tochtvrij het hennepstrooisel wat ik erin heb liggen is altijd droog. Ik geef mijn kippen 1x per week een multivitamine door het water.
Ze heeft deze verschijnselen al vanaf 9 augustus en
daarom vind ik het opvallend dat mijn andere kippen er geen last van hebben.
Maar ik ga wel een antibioticakuurtje halen want het wordt niet beter maar ook niet slechter.
In ieder geval bedankt voor uw advies.

IK kan op dit moment geen andere verklaring vinden voor de ziekte verschijnselen van uw kip. Een antibioticakuur is in ieder geval nuttig.
Een kip van 7 maanden hoeft overigens geen opfokmeel 2 meer te krijgen. U kunt nu volstaan met scharrelkipvoer, ook van Welkoop. Zelf geef ik de voorkeur aan korrels i.p.v. meel.
Kuikenzaad kunt u beter niet geven omdat het weinig voedzaam is. Ik geef de jonge dieren altijd tortelduivenzaad hoewel op deze leeftijd kunt u al overgaan op gemengd zaad met gebroken mais als bijvoeding.

Ingediend door Anoniem op 19 augustus 2009 - 11:24

Als antwoord op door Anoniem

Dank voor uw reactie.
Ik ben op zoek naar een antibioticakuur voor mijn zieke kip, maar nu stuit ik toch wel op een groot probleem, ik woon zelf in Almere en die dierenartsen hier vertikken het om een antibioticakuur te geven omdat ze geen verstand van kippen blijken te hebben en de verantwoording niet willen nemen.
Nu ben ik aan het googlen geweest voor een veearts maar die zit hier anderhalf uur rijden vandaan, dat kan ik mijn kip niet aandoen ik denk dat de stress haar teveel wordt, en ze willen haar zien, nu zit ze vaak te kokhalzen ook nog.
Hoe kan ik nu aan een antibioticakuur komen om mijn kip te helpen.
Misschien weet iemand een geschikte arts in de buurt van Flevoland?

Ingediend door Anoniem op 19 augustus 2009 - 11:59

Als antwoord op door Anoniem

Tegen het probleem van starre en wat pluimvee betreft ondeskundige dierenartsen loop ik hier in de Betuwe ook aan. Ze staan er op dat je je doodzieke dieren toch meeneemt naar hun praktijk willen ze in beweging komen.
Met 2 van de 3 dierenartspraktijken heb ik daarom al ruzie gehad. De belangenvereninging van hobbydierhouders is al enige tijd bezig om hier verandering in te krijgen.
Wat uw dierenarts betreft moet u er nogmaals op aandringen dat ze uw dier helpt. Ze zijn er toe verplicht.
Aan de hand van het gewicht van de kip is eenvoudig uit te rekenen hoeveel antibiotica ze moet hebben.
Mocht het weer niet lukken stuurt u dan een mailtje met informatie over deze dierenarts naar [email protected] Het zal niet direct resultaat hebben maar zij kunnen met dit soort signalen weer verder aan de slag.

Ingediend door Anoniem op 19 augustus 2009 - 23:27

Dank voor uw reactie, maar eindelijk en viavia heen en weer bellen kon ik vanmiddag terecht bij een dierenarts die redelijk in de buurt was en (enigzins) verstand van pluimvee had volgens eigen zeggen.
Deze dierenarts heeft een bult van 1,5x3 cm. gevonden bij het borstbeen van de hen, en aan de hand daarvan heeft ze (met boek) Leucose vastgesteld, verder was de hen wat aan de magere kant en de huid was (te) licht gekleurd vond ze.
Ik (als leek) wilde niet meteen het dier laten inslapen, maar toch met een antibioticakuur starten en ik heb deze ook meegekregen een kuur voor 5 dagen, en ook Prednison tabletjes, om de eetlust op te wekken.
Nu ben ik aan het spitten gegaan over Leucose en heb gelezen op de site van Gezondheidsdienst voor dieren dat kippen die ouder dan 10-12 weken zijn geen tumoren krijgen bij Leucose, dus U begrijpt dat ik met gemengde gevoelens op de diagnose van de dierenarts terugkijk.
Ik moest de hen ook dwangvoeren, maar dat is helemaal niet nodig want ze eet zelf ik geef voedzame lekkere hapjes incl. meelwormen en buffalowormen en die heeft ze ook met smaak opgegeten, apart zonder dat de andere kippen het kunnen afpikken.
Ik moet wel mijn andere barnevelderhen in de gaten houden, want het schijnt dat dit ras er gevoeliger voor is, en als de bult volgende week groter is moet ik de dierenarts bellen.
Ik hoop van harte dat dat niet het geval is.
Vriendelijke groetjes,Carla

Ingediend door Anoniem op 20 augustus 2009 - 17:54

Als antwoord op door Anoniem

Goed dat u toch nog een dierenarts heeft gevonden die wel wilde helpen.
Ik heb er ook maar eens een boek bij gepakt. Leukose is een virusziekte waar absoluut geen geneesmiddel voor bestaat. Het is ook besmettelijk. De besmetting geschied doorgaans via de verticale weg dus van moederdier naar kuiken maar ook via de horizontale weg dus van kip op kip is besmetting mogelijk. Indien de leukose zich manifesteert op het borstbeen dan is er sprake van het leukosevirus subgroep j ofwel botleukose.
Het is te hopen dat de diagnose van uw dierenarts niet juist is. Maar als de ontwikkeling in negatieve zin doorzet moet u het dier toch uit zijn lijden (laten)verlossen door de dierenarts.
Onlangs bleek mijn mooiste Twentse-hoenhen waterzucht te hebben. Meestal komt dat voor bij vleesrassen, nu dus niet. Bij de borst ontstaat dan in dit geval in snel tempo een flinke zwelling. Hier is ook niets aan te doen. Ik heb haar helaas moeten laten inslapen om zijn lijdensweg te bekorten.

Ingediend door Anoniem op 22 augustus 2009 - 00:45

Als antwoord op door Anoniem

Dank U voor de informatie.
Ja ik vind dit toch wel een nadeel van het houden van dieren, maar ik zal zeker een dier nooit onnodig laten lijden, maar het is en blijft moeilijk juist als je niet precies weet wat een dier mankeert en ik begrijp dat een diagnose heel moeilijk is.
Maar de dierenarts twijfelde eraan omdat de bult "los" zit dus niet vastgegroeid op het borstbeen.
Maar voor nu schijnt het toch iets beter te gaan ze lijkt iets actiever en de huid rondom de ogen wordt ook weer wat roder.Ze eet nog wel te weinig, ik voelde geen volle krop bij haar dus ik ben nu begonnen met (bij)dwangvoeren, (bambix met babyvoeding,) wat ik met kleine beetjes in de snavel spuit.
Ik zal proberen om voor de duidelijkheid een foto te sturen, als dit wil lukken.

Ingediend door Anoniem op 20 augustus 2009 - 23:28

Hallo Carla,

De klachten die u omschrijft zijn niet specifiek en passen bij veel ziekten. Zelfs voor welwillende gespecialiseerde dierenartsen is het vaak moeilijk hierop een diagnose te stellen. Veel organen van de kip liggen binnen een stevig benig karkas waardoor palperen moeilijk is. Soms is voelen met een vinger in de cloaca toch informatief. Dan is te voelen of er verklevingen zijn of tumoren.
Net als de heer Ypma denk ik dat uw kip een luchtweginfectie heeft gehad met complicaties. Dat het dier schraal is en bleek van kleur is geen goed teken. waterige ontlasting met groene slieren komt door hongeren of een slechte darmpasage.
Leucose is zeker ook niet uit te sluiten. Deze ziekte uit zich vaak maar bij een enkel dier na de 15 weken tot ver in de legperiode. Bij hobbydieren zijn de grenzen vaak niet zo strak al in de boeken wel wordt weergegeven.
Prima als u een antibioticakuur probeerd. Indien uw diertje toch onverhoopt komt te overlijden adviseer ik u dit bij een gespecialiceerde dierenarts of op de gezondheidsdienst te laten onderzoeken. Wellicht doet u hier kennis mee op ten gunste van uw andere dieren.

Ingediend door Anoniem op 22 augustus 2009 - 01:33

Als antwoord op door Anoniem

Dank voor uw reactie.
De dierenarts twijfelde ook omdat de bult los zit en niet is vastgegroeid aan het borstbeen. En ik weet dat een diagnose heel moeilijk is vast te stellen want tja er kan van alles aan de hand zijn juist omdat er geen specifieke klachten zijn.
De ontlasting is nu weer heel wat beter ook omdat ik haar nu bijvoer door middel van dwangvoeren, zoals ik al had verteld in mijn reactie over leukose aan de heer Ypma.
Maar mocht mijn hen toch plots komen te overlijden dan laat ik zeker sectie verrichten, ook omdat ik zelf de zekerheid wil hebben op het oog met mijn overige kippen, en zelf niet met vragen wil blijven zitten.
Ik heb 2 foto`s ingediend, 1 van de bult en 1 van de kop.
Ik weet alleen niet of U en andere gebruikers deze kunnen zien.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier