Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Marekse verlamming

Ingediend door Anoniem op 03 september 2008 - 15:02

We hebben Markese verlamming onder onze kippen.Mijn man broed eieren uit via het broedmachine.

Kunnen we via de buitenkant van de eieren de besmetting gekregen hebben of hoe anders. We hebben de laatste 2 jaar geen nieuwe kippen gekocht, alleen maar broedeieren.

Maar hoe komen we ervan af. Moeten we alles ruimen en de hokken onstsmetten. of is leegstand van ca. 1 jaar voldoende??

Gaat het ook over via pauwen, parelhoenders en eenden???

Weet iemand welk ras er ongevoelig voor is of zo goed als???

Ik ben ook op zoek naar een pluimvee veearts in brabant.

 

 

Thema
Gezondheid
Diersoort
Pluimvee

Reacties

Ingediend door Anoniem op 04 september 2008 - 16:00

Deze virusziekte slaat veelal toe bij kippen vanaf 6 weken tot de tijd dat ze gaan leggen. Er bestaat geen remedie tegen. Wel kunnen de dieren preventief geënt worden als net uitgekomen kuiken of door de schaal van het ei heen dat meestal in commerciële broederijen wordt toegepast. De ziekte kan mede voorkomen worden door een goede hygiëne. Volwassen kippen kunnen drager zijn zonder zelf ziek te worden. Het virus kan in de ontlasting gevonden worden.
Het blijkt dat niet alle kippen gevoelig zijn voor dit virus. Vroeger was de uitval door deze ziekte een paar procent maar tegenwoordig is de uitval bij bedrijfskippen, zonder preventieve enting, ongeveer 75%.
Het nadeel van enten is n.l. dat er ook doorgefokt gaat worden, zonder dit te weten, met dieren die gevoelig zijn voor Marek. Hierdoor zijn complete rassen maar ook stammen binnen rassen geheel afhankelijk geworden van preventieve enting.
Hobbyfokkers leggen zich tegenwoordig toe om met een gericht fokprogramma de ziekte uit te bannen. Er wordt dus niet meer geënt tegen Marek en er wordt dus doorgefokt met de dieren die geen Marek hebben. Hierdoor zijn er weer veel rassen en stammen binnen rassen die bestand zijn tegen Marek.
Ik vermoed dat u broedeieren heeft aangeschaft van een stam of ras dat slecht bestand is tegen Marek. Met de overlevende dieren kan dus goed doorgefokt worden. Voor nieuwe broedeieren zou ik naar een andere leverancier gaan. Dus nooit broedeieren of kippen aanschaffen bij commerciele bedrijven want de kans is erg groot dat u voor Marek kwetsbare dieren daarmee aanschaft.
In de hobbysector is het beeld variabel. Er zijn complete rassen die geheel afhankelijk van preventieve enting zijn geworden. Maar bij de meeste rassen valt het tegenwoordig wel mee. Het valt niet uit te sluiten dat er toch nog stammen zijn met voor Marek gevoelige dieren.
Van het andere pluimvee dat u noemde is het voorkomen van Marek niet bekend.
www.kippendokter.nl is de site van een dierenartsenpraktijk in o.a. Brabant die gespecialiseerd is in pluimvee.

Ingediend door vaneldijk op 17 september 2008 - 09:53

Ik heb ooit gelezen dat het virus, dat Marekse verlamming veroorzaakt, zich ook bevindt op de veren en het dons van de ouderdieren. Ik had zelf erg Marek in de Brahma's, maar heb dat tegenwoordig eigenlijk goed onder controle door de kuikens gescheiden te houden van de ouderdieren. Nadat ze uit de broedmachine komen blijven ze eerst enkele weken in een oud aquarium in de keuken, daarna gaan ze naar de stal in een brandschoon (gestofzuigd!) kuikenverblijf, waar ze opgroeien totdat ze 4 maanden oud zijn, dan mogen ze pas bij de ouderdieren lopen. Voor de dagelijkse frisse lucht gingen ze in een rennetje op een stuk gras waar geen kippen komen. Het is een heel gedoe, maar ik heb dit een viertal jaren volgehouden en nu eigenlijk geen last meer van Marek.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier