Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Konijntje dat geen hooi lust.

Ingediend door Bentho op 18 april 2010 - 16:59

Een van mijn konijntjes eet geen hooi.Ik geef haar mooi geurig hooi met kruiden en al.Maar madame wenst alleen brokjes.Ik heb ongeveer een week gewacht en haar geen brokken gegeven in de hoop dat als ze honger zou krijgen zich alsnog aan het hooi zou gaan vergrijpen.Maar  niks niemendal.Wat zou het beste zijn bijv.nog even te wachten met brokjes of haar toch maar brokjes geven? Of heeft iemand een andere suggestie?Ik vind het voor haar wel een beetje sneu.Misschien is ze een beetje dom, de kleine schat,want ze heeft ook geen idee hoe ze uit een flesje moet drinken, dus haar geef  ik elke dag een schoon bakje water.

Thema
Gezondheid
Diersoort
Algemeen

Reacties

Ingediend door Truus op 21 april 2010 - 08:13

Laat haar tanden en haar mond nakijken, misschien kan ze niet goed eten en drinken door bv. een open gehemelte.

Ingediend door Roxanne op 23 april 2010 - 21:26

Als ze echt geen hooi eet, moet u haar onmiddellijk iets te eten geven wat ze wel eet. Vasten is voor konijnen namelijk levensgevaarlijk, omdat de darmen stil komen te liggen en vervolgens niet meer op gang komen. Daarom moet een konijn dat niet eet direct naar de dierenarts en worden gedwangvoederd totdat de oorzaak van het niet-eten opgelost is en het konijn weer zelfstandig eet.
Probleem kan bijvoorbeeld het gebit zijn, een verstopping of gasophoping in de darmen. Laat de dierenarts even kijken.
Zorg dat het konijn eet, maakt even niet uit wat!!

Ingediend door leo op 26 april 2010 - 23:04

We hebben wel eens konijnen in de praktijk die inderdaad het niet nodig vinden om hooi te eten, terwijl dat nu net het voer is dat ze echt moeten eten. Ik kan wel zeggen dat het heel erg moeilijk is om ze dan aan het hooi te krijgen. En ook deze konijnen kunnen oud worden!
Eet ze wel gras, anders zou je kunnen beginnen met dit gras (niet te veel, pas op met diarree) en later wat hooi er door heen vermengen. Wie weet trapt ze erin en w.b. brokjes niet meer dan 40gram per kg lichaamsgewicht. Als het op is, is dit op voor die dag.
Als het een konijn is dat vroeger wel hooi heeft gegeten, zoeken naar andere oorzaken van het niet willen eten van hooi. Hopelijk kun je er iets op vinden, konijnen kunnen behoorlijk eigenwijs zijn!
Marieke van Merwijk
Dierenarts

[email protected]

Bata4en - Kliniek voor dieren

www.bata4en.nl
www.bata4en.blogspot.com
www.dierenartswinkel.nl/shop
www.alpacasofthelowlands.com

Wij hebben thuis ook 2 konijnen die geen hooi eten,ik geef ze Supreme Science Selektive,hier zit alles in,ze eten het graag,zijn al aardig op leeftijd en erg gezond

Mijn keesie at ook geen hooi meer.. Vandaag kwam
ik op het idee om gemaait en gedroogt
gras te geven. Dat is dan eigelijk ook hooi
en ze eet het!!! Lukt het jou ook?

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier