Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kan ik schapen houden door 1x in de week er naar toe te gaan?

Ingediend door jeroenvz op 06 april 2021 - 21:10

Ik wil schapen gaan houden, maar een stuk grond in de buurt is moeilijk te vinden. Ik heb wat grond op het oog wat 45 minuten/uur rijden van huis is. Door de weeks naar de schapen toegaan wordt door werk lastig. Wat overblijft zijn de weekenden. Is het mogelijk schapen te verzorgen door 1 x in de week er naar toe te gaan?

Thema
Verzorging
Diersoort
Schapen

Reacties

Ingediend door MenF op 07 april 2021 - 13:30

Er moet altijd water beschikbaar zijn. Kan je dat regelen voor een week, ook in de zomer? Daarnaast, als een schaap op zijn/haar rug ligt moet hij/zij opgeholpen worden anders sterft het. Een week lang liggen is fataal. Dus als het verder weg is, kan er iemand anders een oogje in het zeil houden? 

Ingediend door jinke op 09 april 2021 - 09:40

Vanaf het voorjaar moeten de schapen dagelijks worden geïnspecteerd op de aanwezigheid van myiasis.

Ingediend door J.Bijl op 14 april 2021 - 00:30

Ik heb zelf vier Skudde schapen (rammen). Hoewel dit een tamelijk sober, intelligent en behendig ras is, streef ik er naar hen dagelijks te bezoeken. Dit om te kijken/voelen of ze oké zijn. In de winter om hen wat bij te voeren (hooi, brokje) Water is op mijn land onbeperkt aanwezig. Daarnaast om even wat met ze te kroelen, dat vinden ze heerlijk.

Met name wanneer het weer wat warmer wordt, in de loop van het voorjaar en in de zomer, is er kans op myasis. Dit kan dusdanig optreden dat het schaap binnen enkele dagen ernstig is aangedaan of zelfs komt te overlijden. Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere ziektebeelden die op korte termijn verkeerd kunnen uitpakken. Zelf zou ik het niet prettig vinden als ik mijn schapen enkel in het weekend kon opzoeken. Al was het maar omdat ik me de andere dagen dan telkens af zou vragen hoe het hen vergaat en me wellicht (onterecht) bezorgd maak. 

Mocht u het toch willen proberen, dan zou u misschien aan een zelf-ruiend ras kunnen denken. Bij dit type schaap is de kans op myasis al aanzienlijk kleiner. Denkt u dan aan het Soay schaap of het Maasduinen schaap. Via google kunt u de rasverenigingen vinden.  

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier