Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

hoe laat ik een vreemd hennetje toe bij mijn andere twee kippen

Ingediend door Anoniem op 15 september 2010 - 09:49

Wij hadden 3 kippetjes waarvan 1 een haan bleek te zijn. Deze hebben we omgeruild voor een lief hennetje. We hebben in ons hok nu lopen een grote wijandot, een sabelpootkriletje en de nieuwe is een zijdehoender. Voorheen was deze combinatie ook zo en dat ging goed. De man van wie wij het hennetje hebben gekregen zei dat ik de kippen moest besprenkelen met azijn. Zodat ze dezelfde geur zouden krijgen en dan zouden ze gewend zijn na 1 nacht aan elkaar. Wat gebeurt er echter , onze grote wijandot trekt voortdurend een veertje uit de kop van de zijderhoen ,die doodsbang lijkt te zijn voor de grote kip. De grote kip eet dat veertje op en de zijderhoen ligt voortdurend met zijn kopje naar beneden, zijn kontje omhoog in een hoekje. Nu laat ik ze niet meer de hele dag bij elkaar. Slechts een paar urr. Vannacht hebben ze bij elkaar in het nachthok gezeten en dit ging goed. Maar zodra ze beiden beneden in de ren lopen is het weer hommeles.

De combinatie, zoals we die nu hebben, bestaat drie dagen, wat moet ik doen om weer rust in het hok te krijgen en dat de dieren elkaar verdragen?

Dank voor uw antwoord.

Thema
Gedrag
Diersoort
Pluimvee

Reacties

De meeste kans van slagen is als u meer dan 1 nieuwe kip toevoegd aan het bestaande team en zorgt dat ze voldoende ruimte hebben om agressief gedrag te ontlopen.
In uw geval is het mogelijk een oplossing als u de grote wyandotte apart zet maar wel zo dat de drie kippen elkaar kunnen zien. De sabelpoot en de zijdehoen kunnen dan aan elkaar wennen een team vormen. Na een paar weken kunnen ze dan weer bij elkaar gezet worden.
Het eten van elkaars veren kan ook te maken hebben met een tekort van bepaalde voedingsstoffen. De dieren hebben altijd grit nodig en mogelijk kunt u ook het eiwitgehalte in het voer verhogen. Ik geef mijn dieren altijd een scharrelkorrel van de welkoop. Dat bevat wat meer eiwit dan de foktoomkorrel van de welkoop.

Ingediend door Anoniem op 15 september 2010 - 21:47

Bedankt voor het antwoord. Vandaag heb ik de sabelpoot een tijdje alleen bij de zijdehoen geplaatst. dit ging heel erg goed. Later hebben we alle drie los in de tuin laten lopen en ook dat ging goed ,al meed de zijdehoen onze wyandot. Tegen het donker worden vertrokken wyandot en sabelpoot richting het nachthok, de zijdehoen durfde niet in het nachthok. we hebben hem er ingezet. Toen we later keken lag de zijdehoen tegen de wyandot aan. Laten we hopen dat dit een goed teken is. Wel liggen ze nu alledrie bijelkaar terwijl gisteren de zijdehoen echt apart de nacht doorbracht in het legnest.

De optie van een tweede nieuwe kip is teveel van het goede. We wonen in een rijtjeshuis en hebben een kleine tuin.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier