Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Hoe komt het dat mijn schapen plots door de knieen gaan en stervende zijn?

Ingediend door Anoniem op 30 maart 2009 - 11:42

In 3 maanden tijd heb ik al tweemaal de dierenarts moeten opbellen daar mijn schapen plots door de knieen zakken en stervende zijn. Na onderzoek van de dierenarts krijgen de schapen een rechtstreekse inenting tegen schok en antibiotica. Na een 5 a 10 min komen ze dan versuft weer recht en beginnen ze te eten. Mijn schapen zijn ingeent tegen blauwtong en ontwormt. Deze morgen zaten/lagen de twee schapen er nog versuft bij. Er werd bloedafgenomen en we wachten nu op "resultaat". Herkent iemand dit probleem. In onze wei lopen ook ganzen. Zouden die er iets mee te maken hebben? Onze Bizou die net gelammerd heeft en in de andere wei staat heeft er geen last van.

Groetjes katelijne

Thema
Gezondheid
Diersoort
Schapen

Reacties

Ingediend door Anoniem op 31 maart 2009 - 14:01

De vraag is niet gemakkelijk zo te beantwoorden. Onduidelijk is of het drachtige ooien zijn en hoe hun conditie is. In dat geval moet je denken aan een stofwisselingsziekte (acetonaemie), maar dan is het gek dat er twee schapen op hetzelfde moment dat hebben. Een andere mogelijkheid is een allergie, maar daarvoor geldt eigenlijk hetzelfde. Eerst het onderzoek van de dierenarts maar eens even afwachten.
Arie Plaisier

Hallo,

Ondertussen eten en drinken mijn twee "zieke" ooien (zijn niet drachtig) héél goed. Wat me ongerust maakt is dat ze de kracht niet hebben om op hun pootjes te staan. Ze willen wel, maar het lukt hen niet. Uit het bloedonderzoek blijkt er geen sprake te zijn van een aandoening aan de lever.

Groeten

Is er meer nieuws over de ooien?
Wij hebben een leblam (Cameroen) van 3 mnd die binnen een paar dagen lusteloos werd en niet goed meer op de voorpootjes kan staan. Verder diarhee. Ze drinkt graag en eet wel veel. Dierenarts gaf eergisteren antibiotica injectie en constateerde dat het geen coccidiose is. Dit jaar stierven al de moederooi (tijdens de bevalling) en een andere oude ooi (waarschijnlijk na een spurt in een vers weiland).
Ik las net iets over koperTEKORT in plaats van teveel. Dat zou dit effect ook kunnen veroorzaken (en ook de sterfte van de ooien bij inspanning).

Vandaag is het een week geleden dat de dierenarts langs is geweest. Mijn twee ooitjes blijven goed eten en drinken en hebben een normale stoelgang. Als ik het schapenhok binnen kom met eten, bléten de schapen en doen ze een poging om recht te komen,doch zonder resultaat. Het lukt hen nog steeds niet om op hun pootjes te staan. De schapenhoeder, waar ik mijn schapen koop, is gisterenavond langs geweest en denkt dat de schapen toch nog in orde zullen komen. Hij moedigt me aan nog even geduld te hebben. Als er eind deze week geen verbetering is vraag ik het advies van een andere veearts.
groetjes.

Mss een stomme vraag, maar heb je je weiland al eens laten controleren op samenstelling (van bodem en gras, bodemonderzoek dus).
Zoals ik het begrepen heb is er met de schapen op het andere stuk land niets aan de hand dus zou er met de grond waarop de zieke schapen hebben gestaan wel eens een tekort of een overdosering van 1 of ander mineraal kunnen zitten (als het in de grond zit, zit het ook in het gras)

Groetjes ingrid

Ingediend door Anoniem op 16 april 2009 - 14:27

Ondertussen is ons Prutske "één van de zieke ooitjes" gestorven. Nu heb ik nog 1 ooi "Jasmyne" die nog steeds niet op haar pootjes kan staan. Ze ligt al een paar weken in de schuur neer. Ze eet héél goed en telkens ik met een emmer water af kom drinkt ze die half leeg. De diernarts vindt niks abnormaals in het bloed. Ik blijf maar hopen dat dit verhaal goed afloopt voor mijn schaapje.

KV

Helaas is ons leplammetje ook gestorven. Dezelfde verschijnselen: wel goed eten en drinken, wel op willen staan, maar het gaat niet. We hebben veel gezocht op internet, ook in de Engelstalige literatuur en onze bevindingen met de veearts besproken. De veearts gaf ook aan dat het een redelijke verklaring is: kopervergiftiging, dus teveel koper. De meeste schapen in NL hebben wel Tessels bloed in zich en zijn gevoelig voor koper, maar onze Cameroenschaapjes zijn daaraan niet verwant en hebben kennelijk meer koper nodig. Likzout en brokken voor schapen zijn met opzet arm aan koper (en bevatten veel zink). Daardoor onstaat er een kopertekort en dat veroorzaakt een verschijnsel "sway back": dat ze niet meer op de poten kunnen staan (zoek op google). Verdere verschijnselen: vale haarkleur en bros haar (uitval). Dat zagen we ook bij de andere schaapjes. We voeden ze nu met paardenbrokken en hebben een andere liksteen. Verder geven we geen regenwater meer (opvang via een zinken dakgoot, mogelijk teveel zink en daardoor ontstaat ook een kopertekort). Het lijkt erop dat de andere dieren een betere vacht krijgen (het wordt natuurlijk ook lente). Misschien helpt dit nog?

Wij hebben precies de zelfde problemen we zijn er nu al 2 schapen aan verloren beide ooien waaronder 1 lammetje we hebben nog een lammetje dat nu ook plat ligt en wel wilt eten maar gewoon de kracht niet heeft om op te staan we weten echt niet wat we moeten doen. we hebben alles gprobeerd helpen opstaan eten geven extra koper geven wat in paardenvoer zit maar niks blijkt te helpen.

Ingediend door vaneldijk op 31 januari 2017 - 11:06

hallo,
ik heb 6 Skudde ooien en 1 ram van +- 5 jaar. Jaarlijks werpen ze zelfstandig en nooit problemen met de lammetjes. 4 dagen geleden werd een tweeling geboren, waarvan 1 wel wil maar niet kan op achterpoten staan. Duidelijk dat het probleem uit de rug komt.
Ik ben net terug van de DA. Typisch geval van Sway Back door kopertekort. Hij raadt aan om afwisselend een zak schapenkorrels en een zak geitenkorrels te geven, vooral de laatste 2 maanden voor de verwachte bevalling. Geitenkorrels zouden meer koper bevatten. Voor dit lammetje komt deze info te laat, maar misschien kan het jullie op termijn helpen te voorkomen? Opgelet: zeker niet bij kopergevoelige rassen bvb Texels geitenkorrels gebruiken!!!

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier