Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Help!! vechtende varkens !!

Ingediend door Anoniem op 03 april 2008 - 20:51

Wij hebben Knorretje, een Göttinger van bijna 2 jaar oud, en die is ongeveer 1 meter lang en weegt zo'n 80 kilo.

Mickey is nu net 1 jaar oud, ook een Göttinger, maar een veel kleiner ding, ik schat dat hij ongeveer 30 kilo weegt en dat hij qua formaat minder dan de helft is van onze Knor.

Nadat we Mickey ongeveer een half jaar hadden, zat Mickey ineens onder de schrammen en bloed en hij sleepte met zijn achterlijfje.... Toen zagen we dat Knorretje hem er elke keer van langs gaf... Hoe nederig Mickey zich ook opstelt, Knor moet hem bijten!! ( Ik wil hierbij even opmerken dat Knorretje een ontzettende schat is en dat hij een geweldig varken is, het enige wat niet leuk is, is dat hij Mickey zo behandelt )

We hebben toen Dafne ingeschakeld en op haar advies een stuk van de tuin afgebroken en dat aan de dieren gegeven. Ze hebben nu 20 x 5 en daarop staan dus ook de hokken en de kweekkas. Inmiddels is de kweekkas leeg en ligt daar stro en hooi in en daar maken de varkens goed gebruik van. Dit weekend wordt de kweekkas afgebroken en komt er een blokhut; een nieuw huis voor Knor en Mick.

Het is een half jaar goed gegaan en van de week zat Mickey ineens weer onder de schrammen en bloed en hij sleepte weer ( uit angst ) met zijn achterpoten.

Ik heb uit paniek Mickey op Marktplaats gezet, want ik wil niet dat Mickey hier afgemaakt gaat worden!! En ik heb Dafne opnieuw om raad gevraagd. Van haar krijg ik te horen dat " moederen geen zin heeft" , dat ik "de varkens meer privacy moet bieden" en dat ik "waarschijnlijk met mijn troetelgedrag naar Mickey de jaloezie van Knor heb aangewakkerd " , dat "Mickey onverdoofd gecastreerd is en daardoor zwaar getraumatiseerd is" en nog meer van die dingen...( ik knuffel juist iedere dag met Knor, hij is een grote knuffelkont en krijgt ontzettend veel aandacht van me ).

Mickey ligt overigens wel lekker tegen Knorretje aan, s' avonds. Ook kwispelt hij regelmatig.

Mijn vraag is nu: wat is nou het beste voor de varkens??? Zal Knorretje Mickey nog een keer zo ernstig verwonden dat hij straks nog verlamd raakt en kunnen we beter een ander tehuis voor hem zoeken? En dan voor Knorretje een groot varken ( die even groot is als Knor ) erbij nemen?

Of kunnen we Mickey beter houden en zal het wel goed komen?

Ik hoop dat iemand me goede raad kan geven, want ik weet het niet meer...

Volgens Dafne hebben ze ook véél te weinig ruimte en moeten ze 500 vierkante meter per varken hebben..... en zou Knorretje "nog gefrustreerder raken als hij de ruimte met een groter varken dan Mickey zou moeten delen" ....

Thema
Gedrag
Diersoort
Varkens

Reacties

Ingediend door Anoniem op 05 april 2008 - 08:26

Wat akelig dat Knor zo naar doet tegen Mickey!
Op zich zegt het formaat van de varkens niet zo veel. Een kleintje kan een flinkerd de baas zijn. Nu de grote de baas is, kan hij natuurlijk meer schade aanrichten dan een dreumes. Als de problemen pas na een half jaar vredig samenleven zijn begonnen, betreft het mogelijk een rangordekwestie. Misschien wil Mickey toch hogerop komen en daagt hij Knor uit. Als Knor daar niet van gediend is, moet Mickey zich wel uit de voeten kunnen maken. Hun veldje is nogal smal, dus kan Knor een veilige aftocht voor Mick blokkeren. 20 x 5 inclusief behuizing is zeker niet veel, maar op zich geen reden voor Knor's gedrag. Een varken met slepende achterpoten heb ik nog nooit gezien, Weet je zeker dat het alleen angst is en dat er geen schade aan zijn rug is? In principe is 2 varkens altijd beter dan 1, dus hopelijk komt het goed tussen de jongens!
Het onverdoofde castratie-verhaal is natuurlijk onzin!

Ingediend door Anoniem op 06 april 2008 - 13:53

Als antwoord op door Anoniem

Hallo,

Bedankt voor uw antwoord. Ik heb er net weer een paar uur bij gezeten om de boel eens te observeren, maar het is echt vreselijk! Zodra Micky schrikt van een onverwachte beweging, al is het van een kip, laat hij zich al door zijn achterpoten zakken en begint te gillen!!!

Ik kan het gewoon niet aanzien!

Nog meer tuin afbreken en aan hun geven, gaat helaas niet, ze zullen het moeten doen met de ruimte die ze hebben. Mijn gevoel zegt dat Mickey niet helemaal normaal is, op de één of andere manier heeft hij een klap van de molen opgelopen ofzo.... Net als een getraumatiseerde hond die nooit echt normaal zal worden...

Nee, hij heeft niks met zijn rug, hij doet het puur uit angst....

Groetjes,

Jose Kramer

Ingediend door Anoniem op 17 juni 2009 - 23:48

Als antwoord op door Anoniem

Waarom zorg je niet dat je het leefgebied in 2 stukken opdeelt. Dan hebben ze allebei hun eigen gebied en ben je van het geruzie af. Heeft Micky rust en Knor kan kalmeren. Zorg wel dat ze elkaar kunnen zien maar gewoon niet aanraken. Gaas ertussen maken. Ik zou zelf hier voor kiezen, beter dan een angstig bloedend varkentje. Ik heb zelf ook 2 varkens en dat gaat gelukkig goed. Mijn varken is wel eens ziek geworden van gepest van een geit die erbij stond. Toen hebben we het leefgedeelte opgedeeld en de geiten apart gezet. Daarna was de rust gekeerd. Succes ermee.
Carmen

Ingediend door Anoniem op 07 juli 2009 - 15:56

Als antwoord op door Anoniem

Hierover (vecht.vark.) kan ik zowat een boek schrijven. In sommige gevallen gaat het er daadwerkelijk zo hard aan toe, dat de verwondingen de dood ten gevolge zullen hebben. Maar HOEFT niet.
Ik heb bloedige oorlogen meegemaakt tussen mijn twee hobbyvarkens, broer en zus (waarvan broer op 3 dage onverdoofd gecastreerd; schiet mij niet dood, ik kocht hem pas, samen met zijn zus, daarNA, toen ze 8 weken waren; de rest van dat nest is trouwens al opgegeten door de andere kopers). Het gaat hier om varkens, bedoeld voor de slacht, kruising, land/vleesvarkens, ze zijn nu vier jaren, en hebben en megastal met lichtpplaten drie dubbele verschillende deuren, een paddok met zand en poel van 20 bij 15, groenten, fruit, takken, balen, kartonnen dozen (zonder nietjes!!!!!), gras, hooi, muesli, en leven in mijn achtertuin, de hele dag mensen (wij) entoch rust (van buitenaf kan niemand ze zien).
EEN GROOT BLOEDBAD toen ze zo een jar oud werden. De zeug joeg de beer (haar broer) alle kanten op.
Er kwamen ernstige verwondingen aan te pas: de beer zat voortdurend onder de beten, schrammen en kratsen.
Hij was zeer angstig en onderdanig.
Toen hij twee was had hij er kennelijk genoeg van, en heeft hij zijn zuster zo ontzettend gebeten en verwond, dat ik dacht dat ze het niet zo halen.
Vanaf dat moment is zuster ondergeschikt, ze heeft nadat ze van haar verwondingen was hersteld nog 1 keer een poging gewaagd weer de baas te worden, maar dat resulteerde meteen in een jaap in haar wang, ZO erg, dat haar halve wang er bij hing.
Hierna wist iedereen waar die aan toe was.
Let wel: ik heb het hier iet over gezellige kleine zgn "mini"varkens, maar reuzen die nu bijna 300 kg per stuk wegen en het formaat van een kleine Shetland Pony hebben.
Als die met elkaar "om het echie" gaan vechten weet je NIEt wat je meemaakt. Het lijken net twee woedende wilde zwijnen beren, steigerend tegen elkaar opspringend, de stofwolken vlogen je om de oren.
Er moet een rangorde vastgesteld worden.
Op de leeftijd van 1-2-3 jaar kunnen zich de raarste uitwassen voordoen, een varken is dan nog een PUBER. Met alle narigheid van dien.
Ik heb toen ook gewanhoopt.
Als je het ECHT niet vertrouwt, zet er een stevige dubbele stroomdraad tussen.
Op een bepaalde leeftijd (zie boven) krijgen ze behoefte aan een eigen, aparte slaapplaats, en een eigen aparte eetgelegenheid. Anders wordt het gewoon knokken. Niks mis mee, maar dat knokken kan bij varkens enorm heftig zijn, en zeker tot levensbedreigende vewondingen leiden, als de ander zich niet "overgeeft".
Echter... varkens zijn zeer robuust en sterk, die bezwijken niet zomaar aan een op het oog zeer ernstige verwonding.
Vervelend is echter wel weer, dat bijv. de geur van het bloed van de ander, al gauw weer een razernij bij de een opwekt. Oud huismiddeltje: insmeren met teer of afgewerkte motorolie; dit is enigzins giftig, maar een paar dotjes op de huid hier en daar, en op de stalwanden waar het bloed zit/zat, doet wonderen. Bij de mije wel,in elk geval.
Tegen ernstige verwondingen moet je toch antibioticum geven, ik heb altijd een zak OXY-400 gele korrels klaarstaan, nog maar 2 x hoeven gebruiken.
Een groter of ander varken er bij, is een zekere mislukking. Wie meer wil weten over mij en mijn varkenservaringen, kan altijd bij mij terecht.

Ingediend door Anoniem op 05 april 2008 - 08:26

Nog even een aanvulling op mijn reactie van gisteren:
Mickey vervangen door een ander groter varken brengt je van de regen in de drup. Introductie van een nieuw varken betekent fikse vechtpartijen. Wil dat goed aflopen, dan moeten ze de ruimte hebben en daarvoor is je landje echt te klein! De eerste weken moeten de varkens gescheiden door een hek aan elkaar wennen en ook daarvoor ontbreekt de ruimte.
Kortom: lever nog een stuk tuin in en laat Knor en Mick het onderling uitvechten. Geen prettig gezicht, maar het is de enige manier en het loopt eigenlijk altijd goed af.
Succes!

Ingediend door Anoniem op 06 april 2008 - 18:29

Ik heb ze vanmiddag echt uren geobserveerd en ik word er echt beroerd van; Mickey gedraagt zich zo ongelofelijk onderdanig, hij gaat liggen, Knorretje mag aan hem likken, maar ook bijten!! Hij doet echt ALLES om maar bij Knorretje in zn gading te komen, maar Knorretje maakt er alleen maar misbruik van....

Mickey heeft vanmiddag ook een paar uur in het binnenhok gelegen, als hij probeerde eruit te komen, kwam Knor er gelijk aan om hem even terug te sturen....

En als Mickey gewoon netjes in het hok bleef liggen ( trillend ) dan liep Knor er af en toe even naar toe en haalde even flink uit om te benadrukken dat ie daar ook echt moest blijven...

Ik vind het gewoonm verschrikkelijk om aan te zien... Waar ligt het punt dat je moet ingrijpen?

Groetjes,

Jose Kramer

Ingediend door Anoniem op 07 april 2008 - 13:26

In deze situatie lijkt het praktisch onmogelijk dat het spontaan nog goed komt. Mickey gaat vrijwel zeker een nare dood tegemoet.
U zult ze moeten scheiden. Mogelijk dat u ze met een gespannen stroomdraad uit elkaar kan houden. Mickey kan dan weer op krachten komen. Mogelijk kan dan na geruime tijd ook de machtsbalans weer in evenwicht komen.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier