Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Gevogelte van diverse pluimmage vrij rond laten stappen en vliegen.

Ingediend door Anoniem op 03 januari 2010 - 14:33

Mijn volière wordt bewoond door kippen,kipduiven,torteltjes en twee parelhoenders die niet  kunnen vliegen.De dieren hebben nog nooit vrij rondgevlogen,gescharreld etc.Dat zou ik ze graag gunnen. Mijn leven en directe leefomgeving is dermate veranderd,dat ik de dieren de vrijheid zou kunnen geven.Maar gezien het feit,dat zij al jaren en jaren gewend zijn aan een gesloten ruimte,vraag ik me af of ik hier wel goed aan zou doen en of ze wel terug zouden komen.Ik zou ze voortaan in ieder geval s avonds eten kunnen geven.Dat schijnt te helpen.Heeft iemand hiermee ervaring?  

Diersoort
Algemeen

Reacties

Ingediend door Anoniem op 04 januari 2010 - 13:32

In deze tijd van het jaar is het zeker verkeerd om iets in de situatie van de dieren te veranderen. Ze zijn zoals u zei al jarenlang gewend aan de beschutting van de voliere met vaste tijden om voedsel te krijgen. Het late voorjaar is een veel betere tijd. Er is dan ook buiten de voliere beschutting en er valt ook qua voedsel wat te scharrelen. Als de voliere gewoon open blijft staan en u de dieren tegen de avond daar ook voedsel geeft dan zal er voor de kippen en parelhoenders geen bezwaar zijn. Wat de kipduiven betreft daar zijn er diverse soorten van. Je hebt kipduiven, zoals de kingduiven, die niet kunnen vliegen. Hun situatie is te vergelijken met die van de kippen. Andere kipduiven kunnen wel heel geod vliegen. Mijn ervaring is toen ik mijn sierduiven na jaren in de schuur gehouden te hebben ook de kans wilde geven om buiten te vliegen, dat alleen de jonge duiven die in de schuur ook geboren waren telkens weer terug keerden. De oudere duiven die ik indertijd gekregen had en een postduif die was komen aanvliegen zijn de dag dat ik ze losliet vertrokken zonder terug te keren. Ik was verbijsterd hoe dat mogelijk was dat na een jarenlang verblijf in de schuur waar ze ook hun jongen hadden grootgebracht (één van de verdwenen dieren had op dat moment nog jongen) ze zo maar verdwenen waren. Dus kijk uit wat voor duiven u heeft en laat ze rustig wennen aan de nieuwe situatie.
Met de tortels gaat het zeker mis. Ik neem aan dat u tortels heeft die in Nederland lachduifjes worden genoemd.
Dat zijn gedomestiseerde afstammelingen van de Afrikaanse tortelduif. De dieren zijn in een volieresituatie met beschutting winterhard. Als u ze loslaat dan komen ze zeker nooit meer terug. Het zijn geen sier- of postduiven die wel terug keren. Deze tortels hebben in de vrije natuur een kleine kans om te overleven als ze beschutting en voedsel kunnen vinden. U mag ze dan ook niet eerder dan in het late voorjaar loslaten. Dan nog zijn ze door hun onervarenheid een makkelijke prooi voor de roofvogels. In ieder geval bent u ze voorgoed kwijt.
Kortom de voliere moet voor de dieren een vertrouwd nachtonderkomen blijven. Indien uw kipduiven vliegduiven zijn die niet bij u geboren zijn dan zou ik ze niet loslaten. Tortelduiven moet u nooit loslaten.

Ingediend door Anoniem op 04 januari 2010 - 19:47

Nou, dat is heel duidelijk.Na dit gelezen te hebben pieker ik er niet over om ze los te laten.Dank voor uw uitgebreide reactie.

Ingediend door Anoniem op 10 januari 2010 - 21:25

Dat van die roofvogels wilde ik ook zeggen, maar zo volledig als de vorige reactie kan ik niet zijn. Daar heb je tenminste iets aan. Petje af

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier