Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Geitjes tam maken

Ingediend door Anoniem op 16 juni 2009 - 10:41

Hallo allemaal,

Sinds april dit jaar ben ik in het bezit van twee dwerggeitjes, ik heb deze bij een fokker gekocht. Hier werden ze ontwormd, geënt bekapt,  enzz. De fokker zelf gaat met een aantal van zijn geiten overal in het land op keuringen.

Om deze reden hebben zij de jonge geitjes niet tam gemaakt, omdat ze zich dan beter zouden 'showen' op de keuringen. Toen mijn twee geitjes op een leeftijd van 3 maanden bij ons kwamen waren ze dus heel bang, en waren nog nooit buiten geweest! Nu heeft de fokker me wel verzekerd dat ze naar verloop van tijd wel tam zouden worden.

Maar het enige wat me tot nu toe gelukt is, is om ze uit de hand te voeren en heel voorzichtig over hun hoofdje te aaien. Als ik mijn arm verder naar ze uitsteek of een onverwacht geluid/beweging maak, dan schieten ze als een speer weg. ik zit vaker een uur per dag in de wei, alleen om ze aan me te laten wennen..

Ik zou ze ook graag aaien, vooral de kinderen willen dat graag, maar het ziet er uit alsof ze dat nooit gaan toelaten. Ook zullen ze binnenkort een ontwormingskuur moeten krijgen, bekapt worden en ik wil ze laten enten tegen blauwtong, maar ik krijg ze ONMOGELIJK gevangen! Ze raken dan in paniek en in hun stalletje springen ze alle kanten op, en ben ik bang dat ze zich verwonden door die gekke capriolen.

Wat denken jullie, zullen deze beestjes ooit nog tam te maken zijn, of hebben ze bij de fokker een stuk socialiseren met mensen gemist? Of moet ik gewoon nog een tijdje geduld hebben? Ik ben ook zo bang dat ik door ze te vangen en te ontwormen in juli, ik ze weer zo angstig maak als in het begin..

ik hoor graag van jullie!

groetjes,

 

Sandra

 

 

 

 

Thema
Gedrag
Diersoort
Geiten

Reacties

Ingediend door Anoniem op 16 juni 2009 - 18:46

Beste Sandra, Het klinkt inderdaad alsof de geitjes totaal niet gesocialiseerd zijn, want jonge beestjes die in handen zijn geweest horen nieuwsgierig op je af te komen. Akelig hoor. Hopelijk kun je ze nog tam maken. Ik heb 1 gouden tip voor je: aai de geiten nooit meer over hun kop en leer ook je kinderen dat ze dat nooit moeten doen. Dit is in geitentaal een agressief dominantiegebaar. Door ze over de kop te aaien worden ze dus alleen maar banger voor je, hoe goed je bedoelingen ook zijn. Beweeg ook je handen niet boven hun koppen. Maak je klein, ga in de wei in het gras zitten en wacht af. Misschien moet je er een gewoonte van maken wat krachtvoer of worteltjes mee te nemen. Ga niet achter de geiten aan, benader ze alleen van voren. Kun je ze eenmaal zittend voorzichtig aanraken, doen dat dan kriebelend over hun borst en ga van daaruit naar hun schouders. Het allerlekkerste aaien voor geiten is namelijk bovenop de schouders, waar de nek in de rug overgaat (de schoft). Als je ze daar kunt aaien terwijl ze wat uit je hand eten, dan komt het vast goed! Heel veel succes! Marion van 't Land

Hoi Marian,
Bedankt voor de tip ze niet over het kopje te aaien, ik wist niet dat dat naar hen toe dominant en zelfs agressief gedrag is! Weer wat geleerd.. Het was ook meer de zijkant van het hoofje op de wang, op het hoofd zitten de hoorntjes natuurlijk in de weg.. ;)
Ik zit inderdaad vaak heel lang in de wei, maar ze houden afstand, alleen als ik voer heb dan komen ze..
Ik blijf het proberen, jammer alleen dat de fokker er zo mee om gaat. Je zegt worteltjes geven, die twee eten eigenlijk niets anders dan geitebrokjes, hooi en ze knabbelen aan de meidoorn.. een wortel kijken ze naar alsof de wortel hun gaat opeten! Maar dat blijf ik ook maar proberen. bedankt voor je reactie in ieder geval!

Groetjes,

Sandra

Wat je ook nog kunt proberen is een paar wilgentakken of appel-/perenboomtakken mee de wei in nemen. Mijn eigen ervaring is dat geiten dat het allerlekkerste vinden wat er is, en het is ook nog erg goed voor ze. Ze zijn er wel even mee zoet, dus in die tijd kun jij mooi erbij in de buurt gaan zitten en ze op termijn wat aanraken. Als ze niet meteen naar je toe komen om ervan te eten, laat de takken dan in de wei liggen, dan gaan ze er vast wel aan beginnen. Hopelijk komen ze dan op een gegeven moment wel naar je toe als je weer eens met takken komt aansjouwen. En dan heb ik nog een meer rigoureuze tip voor je: overweeg eens om 1 of 2 oudere, makke en aanhankelijke dwerggeiten bij de kleine geitjes te zetten, als je daarvoor de ruimte hebt. Dat is leuk voor jou en je kinderen, en dan zien de kleintjes aan het gedrag van de oudere geit(en) dat jullie helemaal niet zo eng zijn als ze dachten. Goed voorbeeld doet misschien goed volgen! Oudere dwerggeitjes staan vaak te koop. Kies geitjes van een kinderboederij of van een hobbyist, die zijn meestal veel in handen geweest. Ga dan wel eerst naar zo'n adres toe om zelf te beoordelen of het echt om superlieve en makke geitjes gaat, en laat je niks meer wijsmaken door zo'n slechte fokker. En als niks helpt, dan zou ik als ik jou was overwegen om de geitjes te verkopen aan iemand die niet zo hecht aan de knuffelbaarheid van de geitjes, bijvoorbeeld iemand die ze in een grotere groep geiten een ruig stukje land wil laten begrazen en verder niets. Het is toch jammer dat je kinderen nu niet leuk met hun geitjes kunnen spelen. Dwerggeitjes horen goede speelkameraadjes voor kinderen te zijn! Marion van 't Land

Dankjewel voor je tips weer, een andere (oudere) geit erbij zetten zou inderdaad een goeie zijn, maar ik denk dat ik mijn man niet zover zal krijgen, haha. Die wilgentakken vinden ze inderdaad lekker had ik al eens geprobeerd, en gisteren heb ik ze een paar takken van de perenboom gegeven, nou zeg, die hebben staan smullen. Geloof het of niet, ik geef ze de brokjes nu vanaf mijn schoot, en ik heb ze al over de schoft kunnen kriebelen! Dus dat is alweer een stapje vooruit..
Want ook zal zijn ze niet zo heel tam, ik zou er geen afstand meer van kunnen doen, als ik een dier aanschaf, dan is dat voor het leven.. ;o) We genieten er ook al van om naar die gekke capriolen te kijken!!
Nog een laatste vraagje; weet jij of geiten ook de bladeren van druivenstruiken mogen eten??

Groetjes en bedankt,

Sandra

Nou, dat klinkt al hartstikke goed, het komt vast helemaal goed met die geitjes van jou. Of druivenblad geschikt is voor geiten weet ik niet, maar ik vermoed van wel omdat het blad in de landen rond de middellandse zee ook veel wordt gegeten door mensen. Marion van 't Land

Ingediend door Anoniem op 19 juni 2009 - 14:10

Als antwoord op door Anoniem

Hoi Marion,
ik had even op je profiel geneusd, wat een gezellige beestenboel hebben jullie!
Die hangbuikzwijntjes, geweldig...
Bij ons lopen er ook heel wat rond; een poes, een kater, twee konijnen een shetlandpony en natuurlijk de geiten.. haha We hadden ook nog een groot paard maar die heb ik in november 2008 moeten laten inslapen (27 jaar).

Ingediend door vaneldijk op 10 december 2015 - 20:08

Hallo, ik heb ook 2 dwerg geiten en die waren ook nog niet tam, als je ze blijft voeren (hooi) en hun water enzo blijft verschonen, dan snappen ze uiteindelijk wel dat u niet eng bent en als je ze op hun hoofdje kan aaien dan lekker kriebelen tussen de oortjes, als ze iets uit uw hand eten vertrouwen ze je! Dan kan je het steeds verder op bouwen... Mijn geiten kunnen nu ook al kunstjes en rennen naar me toe en als ze los lopen rennen ze achter mij aan

Ingediend door vaneldijk op 10 december 2015 - 20:10

Ze mogen alles qua takken en zo behalve als het in de winter groen blijft

Ingediend door vaneldijk op 16 januari 2017 - 07:27

Hallo

Wij hebben twee geiten, een bokje en een vrouwtje. Het doel is om een hele familie te krijgen, maar volgens mij moet het geitje dan minstens een jaar zijn. Helaas weet ik het ras niet.

Het geitje is hartstikke lief en rustig. Echter, de bok kan echt een vervelend dier zijn. Hij wil altijd bokken, volgens mij is dat spelen, maar toch is het wel erg vervelend. Het bokje lijkt tammer dan het geitje aangezien het bokje altijd snel komt als we het hek open zetten of ze 's middags weer binnen doen. Verder pist het bokje zichzelf constant onder, zowel de voorpoten als de kop. Is dat normaal gedrag?

Laatste vraag; zijn geiten soms loops? Het bokje schijnt periodes te hebben waarbij hij constant op het geitje zit die dat duidelijk niet leuk vindt.

Bedankt alvast!

Nilza

Ingediend door jinke op 17 januari 2017 - 16:14

<p>Kijk maar eens bij de wiki:</p>

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier