Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

is er een middel om bloedluis in het hok van kippen te voorkomen

Ingediend door Anoniem op 11 december 2008 - 00:57

 

Graag zou ik willen weten hoe je bloedluis kan voor komen in een kippenhok. Afgelopen zomer hebben mijn3 kippen vreselijke last gehad van de bloedluis,ik ben weken en weken bezig geweest om de bloedluis uit te roeien,ik was ten einde raad en totaal uitgeput,het huilen stond mijn toen nader dan het lachen,als je dit hebt meegemaakt dan wil je er alles aan doen om dit te voorkomen,en ik had ontzettende medelijden met mijn kippen die waren haast opgegeten door die bloedluis,ze waren bleek en mager,gelukkig heb ik ze nog kunnen redden. Dus als iemand weet hoe ik dit al in het voorjaar kan voorkomen,dan zal ik daar heel blij mee zijn.

                                                                                                            

Thema
Algemeen
Diersoort
Pluimvee

Reacties

Ingediend door Anoniem op 11 december 2008 - 11:51

Bloedluis vallen de kippen 's nachts aan en verbergen zich daarna in de spleten van het leghok/nachthok en zitstokken. Het is dus zaak om spleten en naden zo goed mogelijk dicht te maken.
Zelf heb ik nog nooit bloedluis gehad. Ik maak een paar keer per jaar de hokken grondig schoon met een hoge drukspuit daarna bespuit ik de spleten en naden van de hokken en zitstokken met beaphar vogelspray 404. Dat is te kopen bij de Welkoop. Die spray moet u niet op de kippen spuiten tegen de bloedluis omdat bloedluis na een aanval niet op de kippen blijven zitten.
Bij mij werkt het goed en dat al bijna 10 jaar lang.

Ingediend door Anoniem op 11 januari 2009 - 17:02

Als antwoord op door Anoniem

Een eenvoudige manier om bloedluis te bestrijden is strooien met metselkalk op de vloer, zitstokken en naden. Vooral bij warm weer en weinig ventilatie in het nachthok. Ik gebruik dit paardemiddel al jaren en het voldoet goed.

Ingediend door vaneldijk op 29 april 2016 - 20:33

Goedendag.

Een tip gebruik witkalk van Klaxo. Is een nieuw product welke perfect aan te brengen is. Het is op natuurbasis dicht naden en kieren en zorgt voor een droge ruimte
waar de bloedluia niet van houdt

Ingediend door Anoniem op 22 oktober 2017 - 13:51

Ik gebruik nu al 3 jaar diatomeeënaarde ter voorkoming van bloedluis en bij de bestrijding van een een beginnende plaag.  Diatomeeënaarde kan op verschillende manieren worden gebruikt.

Ter voorkoming:

  • Op de aansluiting van de wand naar de stok insmeren met een papje gemaakt van diatomeeënaarde met water (een spuitbus raakte verstopt)
  • Zorgen dat de kippen niet tegen de wanden komen en alle kieren insmeren met een papje van diatomeeënaarde
  • Een paar scheppen door de zandbak.
  • Een dunne laag onder het  strooisel in de legnesten.

Bij een besmetting kun je ook eenmalig de kippen insmeren met  diatomeeënaarde, maar pas wel op voor verstuiven (niet inademen).

Andere namen zijn kiezelgier en kiezelaarde.

Andere kippenhouders die geen gif willen gebruiken kiezen ook vaak olie (zonnebloemolie, frituur of slaolie) om de wanden in te smeren. En een dot vaseline of frituurvet bij de aansluiting van de wand naar de stok. Dat werkt ook goed.

Voordeel van deze middelen is: het is niet giftig, doet ook geen schade aan het milieu en de insecten die we zo hard nodig hebben als de bijen. 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier