Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Eenden: rui of roos?

Ingediend door menagerie op 05 oktober 2007 - 11:11

Onze Kaapse eenden zijn een groot deel van de dag bezig met het verzorgen van hun verenpak. Sinds kort komen er veel kleine witte veertjes los en de vijver is bezaaid met witte vlokjes, een soort roos.

Hoort dit bij de rui of kunnen ze last van parasieten hebben? En als ze dan pietjes hebben, hoe kan ik ze daarvan af helpen?

 

 

Thema
Gezondheid
Diersoort
Pluimvee

Reacties

Dit is wel het seizoen, hoewel een beetje laat, voor de rui bij eenden. Ik heb zelf 7 (Overbergse) eenden en de vijver is in deze tijd dan ook bezaaid met kleine witte veertjes. Misschien heb ik nooit goed opgelet maar ik heb daarbij nog nooit witte vlokjes gezien. Mogelijk is het het vet op de veren in combinatie met de veerstof die voor de vlokjes zorgen.
Ik zou dus eerst even afwachten tot de rui over is en dan bezien of die witte vlokjes er nog altijd zijn.
Dan moet u kijken of de eenden nog wel helemaal fit zijn. Mogelijk hebben ze mijt maar ik nooit gelezen dat dit leidt tot witte vlokjes op het water.
Mogelijk is de stuitvetklier verstopt. Die zwelt dan op en de eenden gaan er in pikken tot die openspringt. Dat is te behandelen met een antibioticum bevattende zalf.
In het algemeen moet u bij ziekteverschijnselen bij eenden nooit lang wachten om naar de dierenarts te gaan.
Ten slotte moet u kritisch naar de kwaliteit van uw vijverwater kijken. Bij eenden is het water snel smerig. Bij mij komt er dan een soort wit schuim op het water. Met het flink doorspoelen van de vijver is dat euvel snel te verhelpen.

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier