Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Is een koe die geen kalf krijgt zielig?

Wij krijgen een tamme koe, geboren maart 2018. Nu horen wij van veehouders, dat zijn wij niet, dat het zielig is voor een koe om nooit een kalf te krijgen  en dat het voor het gewicht van de koe ook beter is om een kalf te krijgen.  Is dit waar?

Thema
Gezondheid
Diersoort
Runderen

Reacties

Ingediend door Martin op 09 september 2019 - 08:47

Zielig is niet het goede woord. Het is wel goed om haar één keer te laten kalven, maar dik worden doet ze toch wel. Nadeel kan zijn dat ze dan minder vriendelijk ten opzichte van jullie wordt, want het kalf komt dan op nummer 1. Wat je wel zielig kunt noemen is als ze alleen komt te lopen. Het is namelijk een kuddedier en ze heeft soortgenoten nodig.

Hallo Martin,

Dank je wel voor je reactie. Er komt zeker nog een koe. Zou misschien het makkelijkst/leukst zijn als die koe ook tam is. Maar het belangrijkste is gezelschap voor Sientje. Een kalf krijgen zou ook prima kunnen maar als dat weer een koe is dan is het straks geen hobby meer. En kunnen moeder en kalf altijd samen leven? Ongeacht het geslacht? 

Ingediend door Martin op 12 september 2019 - 20:27

Als je haar laat insemineren kun je het kalf natuurlijk aanhouden, Dat gaat prima, maar als het een stiertje is heb je weer een probleem. Castreren en aanhouden of afscheid nemen?

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier