Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

bloedluis, kip poep bloed

Ingediend door Anoniem op 21 augustus 2009 - 08:49

Heb sinds kort bloedluis ontdekt in het hok, heb het al schoon gemaakt , met hoge druk en een ontsmettingsmiddel, maarze zitten er nog. Want als ik het hok in ga dan kruipen er allemaal beestjes op mijn handen, dus de kippen zitten er ook nog onder. nu zie ik dat er 1 kip bloed poept, komt dat door de bloedluis? En wie weet er een goed middel tegen bloedluis. dat wat ik gebruikt heb, heeft zijn werk niet goed gedaan.

 

Diersoort
Algemeen

Reacties

Ingediend door jinke op 21 augustus 2009 - 10:14

De weersomstandigheden lijken ideaal voor bloedluis, want ik hoor er heel veel kippenhouders over. Wij hadden er zelf ook voor het eerst in 20 jaar last van. Hele hok grondig schoon gemaakt en bij Blokker voor 2 tientjes een waterstomer gekocht. Fantastisch ding. Milieuvriendelijk. Je kunt er alle gaten kieren meer ontsmetten. De kipppen hebben we behandeld met een middeltje van Welkoop.

Ingediend door Anoniem op 22 augustus 2009 - 02:03

Wat ik weet over bloedluis: het zijn krengen waar je nooit vanaf komt volgens mij, maar wel onder controle kunt houden zodat ze niet de kippen kunnen leegzuigen.
Ik heb zelfs mijn hok helemaal uitgebrand en nog komen die krengen terug. Nu heb ik alle kieren en naden van het hok dichtgemaakt (afgeplakt met supersterke ducktape) en met witkalk gewit.
Als het warm weer is controleer ik elke dag het hok en haal ik elke week de bodembedekking uit het hok, maak het hok schoon met dettol en strooi nieuwe bodembedekking erin.
Ik weet wel dat ze overdag niet op de kippen zitten alleen als het donker is komen ze te voorschijn en vallen de kippen aan. Overdag zitten ze in de kieren en naden in het hok, als je dan overdag de kieren dicht maakt heb je ze te pakken, de eitjes die ze leggen kunnen nog wel uitkomen in bijv. de bodembedekking want dat is nog de enige plaats waar ze bij mij kunnen zitten, vandaar mijn dagelijkse controle.
Ik heb ook de roofmijten geprobeerd van Refona, maar helaas heeft het bij mij niet gewerkt.
Wat chemische middelen doen is mij onbekend want die gebruik ik niet.
En volgens mij heeft een kip geen bloed in de ontlasting door bloedluis, deze ontlasting zou ik zowieso even na laten kijken bij een dierenarts op eventueel wormen of coccidiose.
Succes ermee.

Ingediend door Anoniem op 22 augustus 2009 - 14:18

Zoals ook al in de andere reacties staat moet het hok grondig worden schoongemaakt met desinfectiemiddelen. Uit ervaring weet ik dat het spuitbusmiddel 404 van de Welkoop goed werkt tegen bloedmijt.
Het kan ook gebruikt worden tegen parasieten op de kip zelf.
De behandeling tegen bloedmijt moet afhankelijk van de temperatuur na 5 a 10 dagen herhaald worden.
Een kip met bloederige ontlasting kan mogelijk lijden aan blindedarmcoccidiosis. De bloedingen kunnen zo heftig zijn dat de kip er aan overlijd. Bijverschijnselen zijn een ruig verenkleed, het laten hangen van de vleugels, matheid en een verminderde drink- en eetlust. U moet bij de dierenarts zijn voor geneesmidelen hier tegen.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier