Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

beginnend schapenhouder

We hebben ongeveer 2 ha grasland, mooi grasland dat goed afwatert.

Er is een schuur aanwezig voor de nodige beschutting.

Het stuk  wil ik in 3 stukken verdelen.

Een paar vragen:

Welk soort schapen is goed voor een beginner (ivm ziekteherkenning enzo)

Welke soort beslist niet/

waar zouden jullie de afrastering gaan kopen?

Ik woon in de buurt van Zwolle

Thema
Algemeen
Diersoort
Schapen

Reacties

Ingediend door Truus op 30 december 2018 - 11:36

Ouesants zijn makkelijk,maar kunnen schuw zijn.Als ze bij een goede hobby fokker vandaan komen hoeft dit niet.Een groter schaap is bv de Zwart Bles.Veel info bij de ras verenigingen.

Ziekte herkennen moet je leren,goed kijken naar je dieren,dan kan je gedrags of uiterlijke veranderingen zien. Er zijn korte cursussen over schapen houden en veel boeken.Maar ik zou eerst de cursus aanraden.

Ingediend door lammie007 op 13 januari 2019 - 14:27

Hallo Lammert de Groot, zelf zijn we 3 jaar geleden begonnen met reeds gekruiste schapen. Toeval. We boffen want we waren natuurlijk beginnelingen en we hebben een zo sterke kruising schapen dat er geen hulp nodig is bij het aflammeren en geen ziektes tot nu toe. Geen texelaars nemen want dat is een gefokt productieschaap en lammert slecht af. Moet je dag en nacht erbij zijn. Wij doen 's ochtends het luik open van de slaapkamer en kijken het weiland in dan is er weer een mooi lammetje erbij. Of twee want we krijgen met regelmaat tweelingen. Omdat we onze schapen brok bijvoeren in de winter zijn ze heel tam geworden en lopen als honden om heen. Lammetjes worden nu dagelijks geboren en we zijn al op 10 gezonde lammetjes. Omdat we dagelijks bij de schapen langs gaan houden we ze goed in de gaten en omdat ze dichtbij ons komen kunnen we ziektes direct bespeuren. Kijk op het internet naar schapenrassen en probeer aan een hard oud ras te komen. Ik zou voor een heideschaap gaan als ik in Nederland woonde. Zelf wonen wij in Frankrijk en hebben wij een kruising van Corsicaans schaap met Jakobs en Racka. Soms ben ik wel eens bij een andere schapenboer en dan denk ik echt, tjeempie, wat hebben wij kanjers van schapen. Ik wil nooit weer andere. Echter, ik moet natuurlijk om de zoveel tijd op zoek naar een nieuwe ram. Informeer ook eens bij de stadsherder, dat is een meneer die nog echt aan het herderen is en hij heeft misschien ook een sterk ras. Jammer dat je zo ver woont anders had ik je een paar kanjers van ons doorverkocht. Er is een stadsherder in Rotterdam en ééntje in Maastricht. Effe googlen. Wij hebben ook 3 weilanden waarvan 1 dicht gaat in het voorjaar voor het hooi. Omheiningen maken mijn man en ik met acaciapalen en schapengaas  met boven en onder prikkeldraad en ook schrikdraad erlangs. Voor het geval meneer de Vos zin krijgt in een klein lammetje. Wolven hebben we nog niet maar we zijn goed voorbereid. Denk eraan dat de wind niet teveel in de stal waait maar er toch genoeg lucht bij kan. Wij hebben de hangar aan 3 kanten dicht en aan de zuidzijde open. Ideaal in de winter en in de zomer liggen de schapen in de schaduw onder de 50 kastanjebomen. Ons terrein is 2,5 hectare groot en omdat de kudde nu groter is geworden hebben we dit jaar voor het eerst hooi ingekocht bij een buurman. 30 euro voor 300 kg baal. Maar komende zomer gaan we zelf met een andere buurman maaien en gaan we kleine balen maken. Verder moet ik wel dieren afstoten want de kudde staat nu op 24 volwassen dieren en 10 lammetjes. Teveel. Maar goed, zo werkt het dus bij ons, hobbyschapenboeren die nog niet zo lang bezig zijn, en als je nog meer wilt weten mag je gerust vragen. Ik wens je veel succes bij het kiezen van een goed ras want het kan het schapenhouden echt tot een plezier maken als je sterke dieren hebt. Dag!

Ingediend door lammie007 op 13 januari 2019 - 14:46

Nog even,  Lammert, in Doesburg wordt er begraast met Kempisch heideschaap

Weet echter niet of ze makkelijk aflammeren. Succes!

Aanbevolen door Levende Have
 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier