Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

3,5 Ha verwilderd land, welk dier voor begrazing?

Ingediend door Anoniem op 27 maart 2010 - 12:03

Wij zijn opzoek naar een geschikt diersoort welke een verwilderd land in de kop van Noord-Hollandvan 3,5 Ha kan gaan begrazen.

Enkele gegevens;

~Het beschutte land is omringd door een  boomsingel. Diverse  boomsoorten, dichtgegroeid bos. De singel is 20m breed. 

~Er is 40 jaar niets met het land gedaan. Was daarvoor schapenland.

~Slechte afwatering (greppels moeten opnieuw), erg nat in winter, zware klei grond.

~Rondom afgesloten met een 1,5 - 2m brede sloot waar altijd voldoende water in staat.

~Er groeit veel riet, braam, pitgras en andere "wilde" gewassen tevens jong opschot (o.a. populier en wilg) 

~Er is een ruime drinkpoel die inverbinding staat met de sloot. 

Eisen;

~Minimale verzorging

~Zelfredzaam

~Bestand zijn tegen natte klei grond

~Niet te kieskeurig qua vegetatie

~Geen stal behoeven

 

Hopelijk kan iemand wat tip's of ideeen geven omtrent een geschikt diersoor en of ras. Indien mogelijk staan wij open voor tijdelijke begrazing in de zomer maanden door dieren van iemand anders.  Voor verdere informatie of foto's graag contact via mail of telefoon.

 Met vriendelijke groet,

 David Bijl 0621815989 [email protected]

 

 

Thema
Huisvesting
Diersoort
Algemeen

Reacties

Eigenlijk vraagt u het onmogelijke. De voedingswaarde voor graasdieren van uw land is beperkt vanwege de beperkte omvang van uw land, de brede houtwal en de begroeiing met bramen, riet, pitgras, en houtopschot. Ook de rest van de begroeiing met wild gras en kruiden zal ook maar een beperkte voedingswaarde hebben en door de lengte ervan voor veel dieren lastig te eten zijn.
Dus aan bijvoedering zult u niet kunnen ontkomen. Ook uit het oogpunt van dierenwelzijn zult u niet kunnen ontkomen om op zijn minst een eenvoudige schuilstal in te richten tegen slecht weer en zonnebrand.
Als ik voor deze opdracht zou staan dan zou ik eerst in overleg met een loonwerkbedrijf alle begroeiing kort laten snoeien c.q verhakselen en deze haksel laten afvoeren. De grond is dan weer enigszins begraasbaar en begaanbaar. Nadat de boel weer wat is aangegroeid zou ik in contact treden met locale klein houders van graasdieren om deze bij toerbeurt in te zetten op uw land want dieren zullen altijd de lekkere hapjes opeten en de rest laten staan maar lekkere hapjes kunnen voor elke diersoort anders zijn.
Als in te zetten dieren zou ik zoeken naar ganzen, shetlandponies, dwerggeiten, soayschapen en sommige soorten hobbyvarkens. Deze dieren kunnen met schraal voer wel uit de weg. De houders zijn dan ook verantwoordelijk voor bijvoedering en het op tijd weghalen van de dieren. Een droge schuilgelegenheid blijft wel noodzakelijk. Bovendien mag niet al het land drassig zijn. Er moeten naast de schuilgelegenheid ook rustplaatsen zijn waar de grond droog is.

Ingediend door Anoniem op 30 maart 2010 - 10:07

Ik zou u adviseren het boek Grazers in grote en kleine natuurgebieden van Rene Zanderink en Hans Ringnalda aan te schaffen (ISBN 9059560043). Daarin vindt u een schat aan informatie over begrazingsprojecten in de praktijk, de voor- en nadelen van de verschillende soorten grazers, ecosystemen, verzorging en beheer, vraatresistentie, bijvoeren, vergrassing, bemesting, etc. Let wel: dit boek is alweer enige jaren oud en de opvattingen over dierenwelzijn zijn wel wat veranderd. Zie ook Gerben Ypma's reactie hieronder. U zou ook eens om (betaald?) advies kunnen vragen bij Gradient, een bedrijf dat zich bezighoudt met ecologisch groenbeheer en de inzet van grazers in ruige terreinen. Zie www.gradientbv.nl.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier