Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Nederlandse Fokkersvereniging het Drentse Heideschaap

De Nederlandse Fokkersvereniging het Drentse Heideschaap bestaat sinds 1985. Het hoofddoel is het bevorderen van de instandhouding en de fokkerij van het oude type Drents Heideschaap en de Schoonebeeker. Zij tracht dit doel onder meer te bereiken door het verzamelen van relevant historisch materiaal, het onderhouden van contacten met deskundigen op dit gebied, het opstellen van rasbeschrijvingen en rasstandaarden en het beheren van een stamboek.

Daarnaast organiseert de vereniging huiskeuringen en geeft zij op vele manieren voorlichting over het houden en fokken van Drentse Heideschapen en Schoonebeekers. De vereniging bemiddelt en adviseert ook bij de aankoop en verkoop van fokschapen. Vier keer per jaar geeft de vereniging het verenigingsblad "Schoone Drent" uit.

De vereniging kenmerkt zich door een informele sfeer waarin het uitwisselen van kennis en informatie alsmede het ontmoeten van collega-fokkers centraal staan. Er zijn op dit moment ongeveer 180 leden en donateurs.

Ongeveer driekwart van het ledenbestand van de NFDH bestaat uit  liefhebbers van Drentse Heideschapen en een kwart uit liefhebbers van Schoonebeekers. Ze worden voornamelijk gehouden door:

  • kuddes van natuurbeherende instanties als natuurmonumenten en provinciale Landschappen;
  • hobbyisten die stamboekmatig fokken en selecteren;
  • hobbyisten die niet fokken maar de schapen als gezelschapsdier houden;
  • kinder- en zorgboerderijen, onderwijsinstellingen en musea;
  • liefhebbers van schapendrijven

www.drentsheideschaap.nl

Aanbevolen door Levende Have
 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier