Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Extra krachtvoer is als chips en koekjes

Ingediend door jinke op 22 juni 2019 - 14:47

Kregen paarden die op stal staan in het verleden te weinig hooi en teveel krachtvoer, met de huidige kennis en vanuit de ervaringen met paarden die lijden aan koliek, maagzweren en stereotiep gedrag ligt het voeren van 2 kg hooi per 100 kg lichaamsgewicht tegenwoordig meer voor de hand. Dat is twee keer zoveel als waar men vroeger vanuit ging.

Met deze verdubbeling van ruwvoer is echter de inname van suiker en eiwit ook verdubbeld. Dat maakt krachtvoer meestal overbodig, waarschuwt dierenarts en voedings-deskundige Annette van Weezel Errens. ‘’Wel is een goed opneembare mineralenaanvulling in de meeste gevallen noodzakelijk en dient de darmflora in balans te zijn,’’ schrijft ze op VoerVergelijk.nl.

Koolhydraten (suiker en zetmeel) zitten in het paardenvoer, daar is geen ontkomen aan. Deze zijn ook noodzakelijk voor het paard om te blijven functioneren, aldus Van Weezel Errens. ‘’Paarden kunnen met koolhydraten overweg, hoewel het zaak is niet te grote porties tegelijk te voeren en in verhouding met de hoeveelheid beweging die het paard krijgt. En daar gaat het geregeld mis, heel veel paarden en pony’s krijgen veel meer energie binnen dan dat zij verbruiken en dat begint al bij het ruwvoer.’’

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Krijgen ze dan ook nog eens krachtvoer, dan is dat als met chips en koekjes: lekker, maar niet echt nodig.  De meeste paarden krijgen veel meer energie binnen dan dat ze nodig hebben, vindt Van Weezel Errens. Zo heeft een paard dat een uur lichte arbeid verricht geen scheppen krachtvoer nodig. Onder een uur lichte arbeid wordt verstaan een half uur stap, 27 minuten draven en een paar minuten galop (tot M-niveau) en dat elke dag. Als een paard 7 uur graast op een gemiddelde wei, dan krijgt het hiervoor voldoende energie binnen. Extra koolhydraten bijvoeren met bijvoorbeeld granen of paardenbrok resulteert in dat geval in te dikke paarden met een verhoogd risico op insulineresistentie en hoefbevangenheid.

''Als we nou echt goed willen voeren, laten we ons dan eens druk gaan maken om voldoende geschikt energiearm en vezelrijk ruwvoer, want dat is waar onze paarden echt behoefte aan hebben'', stelt Van Weezel Errens. Ze adviseert om de hoeveelheid suiker in het ruwvoer eens te laten onderzoeken. Daar zijn specials scans voor op de markt.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier