Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Brandrode Rund

Brandrode met kalf

Volgens de één is het Maas-Rijn en IJsselvee (MRIJ) uit het Brandrode rund ontstaan. Volgens de ander is het Brandrode rund niet meer dan een kleurslag binnen het MRIJ-vee. Volgens de Stichting Zeldzame Huisdierrassen is het in elk geval een apart rundveeras, behorende tot het MRIJ-type, met een eigen stamboek en sperma van vijf stieren in de diepvries van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland.

Brandrode runderen zijn egaal diep donkerrood of bruinrood van kleur met witte aftekeningen: een witte kol, een witte buik, witte staartpunt en witte sokken. Op sommige plaatsen van het lichaam, aan de kop en de poten, neigt de kleur meer naar zwartachtig rood. Vanwege deze geblakerde kleur is de naam “brandrood” ontstaan.

Brandrode runderen zijn middelgroot. Het zijn rustige en vriendelijke dieren voor elkaar en voor de mensen. Het Brandrode rund is sterk en sober, kan zich goed aanpassen aan wisselende omstandigheden en blijkt redelijk winterhard. Daardoor zouden ze het hele jaar door buiten kunnen verblijven, mits de terreinen daarvoor geschikt zijn. Het Brandrode rund is tevens geschikt als hobbykoe. (1)

(1) Kudde brandrode runderen op volle sterkte, Levende Have april 2008

Terug naar:

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier