Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wormen bij paarden steeds resistenter tegen wormmiddelen

Ingediend door Anoniem op 15 februari 2010 - 10:50

Een studie bij paarden in diverse Europese landen toont aan wat al jaren gevreesd wordt: interne parasieten in paarden worden resistenter tegen de ontwormmiddelen die op de markt zijn. Bij alle groepen middelen werd resistentie aangetoond, zij het bij het ene middel meer dan bij het andere.

"De selectiedruk die door onjuist gebruik, of zelfs misbruik van ontwormmiddelen werd en wordt geproduceerd, heeft geleid tot de verspreiding van ontwormmiddelresistente parasietenpopulaties", zegt Donato Traversa van de Universiteit van Teramo, Italië. "Dit geldt met name voor de Cyathostominae (kleine strongyliden). Recent bewijs van verminderde werking van de bestaande ontwormmiddelen tegen de Cyathostominae is afkomstig uit Europa, de Verenigde Staten en Latijns Amerika."

Voor het Europese onderzoek werden 1.704 paarden met cyathostominaebesmetting op 102 bedrijven in Italië, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland verdeeld in vier groepen. Elke groep werd ontwormd met fenbendazol, pyrantel, ivermectine of moxidectine - de bekendste ontwormmiddelen voor paarden. Als indicatie voor resistentie tegen ontwormmiddelen geldt dat 14 tot 16 dagen na het ontwormen de vermindering van de eitjes in de mest lager ligt dan 90%. In de volgende percentages was dat het geval en was dus resistentie aangetoond:

  • Fenbendazol: 36% van de Italiaanse bedrijven, 88.2% van de Britse bedrijven en 76.9% van de Duitse bedrijven;
  • Pyrantel: 31.6% van de Italiaanse bedrijven, 18.1% van de Britse bedrijven en 25% van de Duitse bedrijven;
  • Ivermectine: 4.5% van de Britse bedrijven en 1.6% van de Italiaanse bedrijven;
  • Moxidectine: één bedrijf in Duitsland.

"Het is noodzakelijk dat professionele en particuliere paardeneigenaren het voortouw nemen in deze strijd, om ervoor te zorgen dat de huidige ontwormmiddelen effectief blijven", zegt Traversa. Pas ontwormen nadat mestonderzoek heeft aangetoond dat dat nodig is, plus roulatie in ontwormmiddelen zouden het tij mogelijk kunnen keren.

(Bron: eigenpaard.nl/thehorse.com)

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier