Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wintertips: kip die het koud heeft, wil meer eten

Ingediend door jinke op 02 februari 2012 - 20:20

Het klinkt heel logisch: een kip die het koud heeft, wil meer eten. Maar hoeveel meer? Onderzoekers van Wageningen Universiteit hebben het uitgezocht: gemiddeld neemt de energiebehoefte met 1,8 % toe als de temperatuur met 1 graad daalt.

Op het moment dat de omgevingstemperatuur met 10°C daalt, neemt de onderhoudsbehoefte dus toe met gemiddeld 18 %. Dat betekent dagelijks een keertje extra voeren. Extra voer betekent ook extra drinken. Zet de waterbak zoveel mogelijk in de zon en vul het water een paar keer per dag bij. Er zijn speciale warmhoudplaatjes in de handel. Die werken goed bij een geringe hoeveelheid water.

Alle buitendieren hebben bij strenge vorst extra aandacht nodig. Hieronder wat tips.

Wintervoeding oude paarden
In de winter hebben paarden een hogere energiebehoefte, terwijl de voedingswaarde van het gras – als dat er nog is – dan juist laag is en de kwaliteit van het hooi gedurende het winterseizoen ook terugloopt. Vooral oudere paarden kunnen dan vermageren, spijsverteringsproblemen krijgen of een slechte verharing. De beste remedie is een verhoging van het hooirantsoen. Ook hooi met een hogere voedingswaarde (minder grof hooi, of van een vroege snede, of van rijk koeienland), dus hooi dat in normale gevallen niet zo geschikt is als paardenhooi, kan een oplossing zijn. Toch is meer of rijker hooi voor oude paarden niet altijd voldoende. Een paard kan per dag niet veel meer dan 2,5 procent van zijn lichaamsgewicht aan ruwvoer omzetten in energie. Als een oud paard die hoeveelheid hooi al krijgt en toch slecht in conditie blijft, dan heeft hij wat extra’s nodig: een beetje krachtvoer, geweekte bietenpulp, wat winterwortelen of een lekkere warme slobber. Geef altijd kleine porties en over de dag heen ook niet teveel; goed ruwvoer is en blijft ook voor oude paarden het belangrijkste.

Hooi maakt dorstig
Extra hooi betekent extra slepen met water, want hooi maakt dorstig.  Sneeuw is geen vervanger voor water.

Pas op met strooizout
Bij ijzel zout strooien in buitenverblijven, op paddocks en op verharde plaatsjes is niet zo’n goed idee. De dieren likken het vaak op van de grond, waardoor ze teveel zout kunnen binnenkrijgen. Als ze dat door bevroren waterbakken dan ook nog eens niet kunnen compenseren met overvloedig drinken, wordt het probleem nog groter. Het zout op de grond onttrekt bovendien vocht aan hun hoeven of klauwen, wat vooral voor de zachtere delen slecht is. Als je op een bevroren stukje verharding toch iets wilt strooien om uitglijders te voorkomen, gebruik dan mest, compost, zand of stro.

Konijnen naar de schuur
Konijnen kunnen vrieskou overleven mits ze droog en tochtvrij zitten, op een beschutte plek. Geef de konijnen wel wat extra stro en voer. Ververs geregeld het water. Bij min tien kunnen de konijnen het beste tijdelijk in de schuur of de garage worden gehouden.

Heeft u ook wintertips? Plaats hieronder een reactie. 

Comments

Ingediend door Anoniem op 03 februari 2012 - 09:32

misschien gooi ik de knuppel in het hoenderhok met deze tip, maar met de vorst van nu zet ik mijn kippen 's avonds gewoon binnen.

Met dierzame groeten,

Petra Lievense
www.dierzaam.nl

Ingediend door jan smit op 03 februari 2012 - 10:18

Alle tip over het ijsvrij houden van het drinkwater ten spijt, gewoon dik aankleden en drie keer per dag sjouwen met het water.

Ingediend door Anoniem op 03 februari 2012 - 12:06

Ik geef onze alpaca's in de winter bietenpulp. En als het echt koud is dan week ik de bietenpulpkorrels in warm water, zo krijgen ze een lekkere warme maaltijd voorgeschoteld! En ze zijn er echt dol op!

Groetjes, Hanne.

Hanne Van De Winkel, Alpaca Flanders, [email protected]

Ingediend door Anoniem op 03 februari 2012 - 16:03

Ik smeer de grote lellen en kam van de haan (een Jersey Giant met enorme rode lellen en een grote kam) elke ochtend en avond in met uierzalf, tegen het bevriezen. Verder houd ik overdag het hok dicht zolang het erg vriest, dan bevriest het drinkwater in het hok iets minder snel. Als ik thuis ben mogen ze van ongeveer 14.00-16.00 even buiten kijken. Overigens verkiest het grootste deel van de kippenschaar dan binnen te blijven.

Ingediend door Anoniem op 04 februari 2012 - 12:16

Ik heb bij http://www.dugoshop.nl een warmhoudkabel gekocht voor in de drinkbak van de ezels. Warmhoudkabel onderin, dakpannen erop, de leiding met prikkeldraad bekleden tegen nieuwsgierige ezelbekken en dat werkt geweldig. Hier op 800m in het binnenland van Frankijk moest ik normaliter om de 3 uur met emmers water sjouwen, nu 1x per dag bijvullen. Let op: er is er maar 1 die geschikt is voor in de waterbak, de rest alleen voor eromheen en dat werkt niet voldoende.
Voor het kippenwater heb ik 1 groot en een kleiner bakje op elkaar gezet en de ruimte ertussen gevuld met purschuim. Evt kan daar ook een kabel tussen maar zo bevriest het ook al minder snel. Liesbeth Konink http://lagrandeserve.wordpress.com

Ingediend door Anoniem op 05 februari 2012 - 20:04

Wij gebruiken een natuurlijk antivries middel; roosvicé. Een flinke dosis door het drinkwater en het vertraagd het bevriezen enigszins. Afdoende is het niet bij deze strenge vorst maar het helpt wel. En de vitamines en suikers kunnen ze met dit weer wel gebruiken. Daarnaast werken we veel met hooi. Beetje omslachtig uit te leggen. Zie daarvoor: http://www.oosting-sietsma.nl/info/?anti-vries,92

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier