Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Watervoorziening kopzorg voor houder van dieren

Ingediend door jinke op 03 februari 2021 - 12:32
schapen in de sneeuw

De watervoorziening is met de huidige weersomstandigheden de grootste kopzorg voor de houders van dieren die buiten of in een onverwarmde stal verblijven. Juist nu er op grote schaal ruwvoer wordt verstrekt is de behoefte aan water groot.

Paarden, schapen, geiten, varkens en koeien met een wintervacht kunnen goed tegen kou. Ze eten vaak wel meer dan bij hogere temperaturen en hebben dus ook meer vocht nodig. Juist nu het water binnen de kortste keren bevriest, kan het gebeuren dat dieren te  weinig drinken. Denk dan niet: er ligt genoeg sneeuw. Een dier moet veel te veel sneeuw eten om genoeg water binnen te krijgen.

Er zijn diverse oplossingen voor het waterprobleem in de winter. De goedkoopste, maar wel de meest arbeidsintensieve methode bestaat uit het enkele keren per dag verversen van de waterbak. Dat kan met een handige H2O-bag. Ook handig: een vorstvrije buitenkraan, een verwarmde drinkbak, een thermalint, een geheel nieuw drinkwatersysteem op zonne-energie. Bij de vijverspecialist zijn warmte-elementen te koop van RVS die een flinke voorraad water ijsvrij kunnen houden. Elementen van 300 Watt zijn geschikt voor speciekuipen van 80 liter. Wel de kuip vastzetten en zorgen dat het element niet droog komt te liggen dan heb je altijd lauw water. Voor bijna elke situatie is er een oplossing denkbaar, al hangt er aan diverse systemen wel een flink prijskaartje, aldus Levende Have.

Comments

Ingediend door Anoniem op 03 december 2010 - 21:56

Ruud Onderwater
Bij de vijverspecialist zijn warmteelementen te koop van RVS die een flinke voorraad water ijsvrij kunnen houden. Zelf heb ik elementen van 300 Watt voor speciekuipen van 80 liter. Wel de kuip vastzetten en zorgen dat het element niet droog komt te liggen dan heb je altijd lauw water. De elementen zijn er iin 150, 300 en 600 watt, 150 is voldoende voor 60 liter water niet te laten bevriezen. Kosten € 55,- per element.

Ruud Onderwater

Ingediend door Anoniem op 07 december 2010 - 15:16

Wâldmantsje.
Het voordeligste en makkelijkste vind ik om in de watervoorraad een zogenaamd ( vijver) luchtpompje te gebruiken. Deze brengen lucht in het water en door de bubbels blijft het water in beweging en open.
Ik heb zelf een met twee lucht uitgangen en mijn grootste specieton raakt niet bevroren. Wanneer nodig even met behulp twee emmers het water bijvullen.
Luchtpompjes zijn bij elk tuincentrum of bouwmarkt met een vijverafdeling voor nog geen twee tientjes te krijgen.

Ingediend door Anoniem op 06 februari 2021 - 12:09

Goede morgen,

Hoe deed men dat 50 jaar geleden ?

Ingediend door Anoniem op 12 februari 2021 - 07:32

50 jaar geleden deed men een suikerklontje in het water.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier