Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Waarschuwing voor pensverzuring bij koeien

Ingediend door jinke op 01 augustus 2013 - 19:46

Bij hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid neemt de kans op pensverzuring bij koeien toe. Daarvoor wordt gewaarschuwd op de website voorkompensverzuring.nl.

Koeien zijn zeer gevoelig voor hittestress. Dat gebeurt al bij temperaturen vanaf  20 graden Celsius en zeker bij een hoge luchtvochtigheid. Om bij warme perioden niet oververhit te raken, neemt de koe minder ruwvoer op. Een lagere ruwvoeropname, een versnelde ademhaling en hijgen verlagen de herkauw-activiteit (een gezonde koe herkauwt zeven tot negen uur per dag, bij voorkeur liggend). Daarnaast zorgt hijgen voor een hogere CO2-uitstoot, waardoor het lichaam meer bicarbonaat nodig heeft om de interne pH op peil te houden. Dat betekent dat er minder bicarbonaat beschikbaar is voor de pens. Daarnaast zorgt een lagere voeropname voor minder herkauwen, waardoor er minder natuurlijke buffer bicarbonaat via het speeksel wordt aangevoerd.

Vooral het hoogproductieve melkvee loopt risico, maar ook andere koeien kunnen last krijgen van pensverzuring als ze te weinig structuur in het rantsoen krijjgen. Pensverzuring is te herkennen aan:

  • daling van het melkvetgehalte, zowel het vet in tankmelk als het individuele melkvetpercentage, met name aan het begin van de lactatie;
  • dunne mest
  • onverteerde voerresten in de mest
  • klauwbevangenheid, zeker als dit voorkomt in combinatie met slecht verteerde mest
  • verminderde herkauwactiviteit
  • algehele conditieverslechtering

Redactie Levende Have/ Bron: http://www.voorkompensverzuring.nl/

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier