Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Waarom hebben paarden aan elke voet maar een teen?

Ingediend door jinke op 12 november 2017 - 11:33

De voorouders van onze huidige paarden hadden ooit drie tenen aan elke voorvoet en vier tenen aan elke achtervoet. Nu hebben paarden als enige zoogdier aan alle vier voeten slechts één teen. Hoe komt dat?

Lang is gedacht dat de ontwikkeling van meerdere tenen naar één teen kwam door verandering in het leefgebied en de toename van het lichaamsgewicht. Wetenschappers van de Harvard Universiteit zijn erachter gekomen dat vooral het lichaamsgewicht een rol heeft gespeeld in deze verandering.

Bij het zoeken naar een antwoord hebben ze scans van twaalf fossiele paardenvoeten bestudeerd en de belasting van deze voeten nagebootst. Daarbij bleek dat vooral de toename van het lichaamsgewicht van paarden in de loop van de evolutie tot verandering heeft geleid. Terwijl de paarden zwaarder werden, verdwenen de buitenste tenen  en werd dit gecompenseerd door de middelste teen. Zwaardere paarden met één teen konden niet allen hun eigen gewicht beter dragen, maar waren ook wendbaarder en dat is voor een vluchtdier van levensbelang. Op die ene teen kunnen ze niet alleen heel hard rennen, maar ook zeer grote afstanden afleggen.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun Levende Have

Redactie Levende Have/Science Daily

Nieuw bij bol.com: legnesten voor kippen, broedmachines en toebehoren
 

legnest bol Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour   broedmachines bol