Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Waarom is een schaap een schaap en geen geit?

Ingediend door jinke op 15 juni 2014 - 16:48

Wetenschappers van de universiteit van Edinburgh hebben ontdekt hoe schapen zich ongeveer vier miljoen jaar geleden ontwikkelden tot een zelfstandige diersoort en zich onderscheidden van geiten.

Bepaalde genen zijn verantwoordelijk voor de wol van schapen. Andere genen veroorzaakten een speciaal spijsverteringssysteem dat schapen bijzonder geschikt maakt voor een dieet van gras en planten die weinig voedselrijk zijn. Daarbij zijn ook de genen ontdekt die de samenstelling van de maag verklaren. De ontdekkingen brengen bovendien de gehele, complexe biologie van het schaap in beeld.   

De onderzoekers maken deel uit van een team dat wereldwijd werkt aan het blootleggen van alle genetische eigenschappen van schapen. Dit team - het International Sheep Genomics Consortium - vergelijkt ook de genen van schapen met die van andere diersoorten, zoals mensen, koeien, geiten en varkens. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Professor Alan Archibald, hoofd van de afdeling genetica van het Roslin Institute, zegt: "Schapen waren een van de eerste diersoorten die gedomesticeerd werden en zijn nog altijd een belangrijk onderdeel van de agrarische economie. Een beter begrip van hoe ze genetisch in elkaar zitten, helpt bij het fokken van gezonde en productieve kuddes."

Redactie Levende Have

Comments

Ingediend door vaneldijk op 19 juni 2014 - 14:26

Darwin zei het al over het ontstaan van de soorten n.l. dat de ene soort uit de ander voortkomt indien de omstandigheden gunstig zijn voor een bepaalde mutatie om zich verder te ontwikkelen. Dat kan zich gelijktijdig op uiteenlopende plekken op aarde hebben voorgedaan. Ook het huidige dominante menstype komt voort uit een primitiever menstype. Een verschijnsel dat zich op diverse plekken op aarde heeft voorgedaan. Van daar dat er qua uiterlijk en innerlijk verschillende volken op aarde zijn. De stelling dat het huidige menstype uitsluitend in Afrika is ontstaan en dat die vervolgens op reis is gegaan, is allang achterhaald.
Volgens de huidige inzichten werd de hond als eerste gedomesticeerd, daarna de geit en vervolgens het schaap.

Ingediend door vaneldijk op 29 juni 2014 - 21:54

Anne Osinga, voormalig directeur van de Praktijkschool in Oenkerk, leerde mij ooit het verschil tussen een schaap en een geit: Een schaap draagt de staart naar beneden, een geit omhoog!

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier