Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vuurwerk in de buurt? Paarden en ezels naar binnen

Ingediend door jinke op 30 december 2010 - 10:36

Paarden, pony's en ezels die op plaatsen staan waar vuurwerk wordt afgestoken, kunnen het beste naar binnen. Dat is het advies van de Belgische dierenrechtorganisatie GAIA.

Rond de luidruchtige jaarwisseling gaat de aandacht meestal uit naar honden. Maar er zijn meer dieren die lijden onder het geknal. “Sommige soorten vuurwerk halen 160 decibels. Dat is 20 decibels boven de pijngrens”, aldus GAIA op de website van het Vlaams Informatiecentrum voor Land- en Tuinbouw. “Vuurwerk vormt dus een potentieel gevaar voor gehoorschade bij mensen. Maar voor veel dieren is het nog schadelijker en pijnlijker, aangezien hun gehoor fijner en gevoeliger is.”

Dat geldt dus niet alleen voor honden, maar zeker ook voor paarden, pony's en ezels. Om het dierenleed te beperken stelt GAIA een aantal voorzorgsmaatregelen voor: houd huisdieren binnen, sluit de ramen en deuren, doe het licht in huis aan en zet de radio of TV aan. Ook mensen met paarden, ezels en pony’s houden hun dieren best op stal, aldus GAIA. Niet dat ze daar minder last hebben van het geknal, maar paarden kunnen in elk geval niet op de vlucht slaan en zichzelf verwonden.

(Redactie Levende Have/bron:VILT)

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier