Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vrouwen doden kip met auto: wel schuldig, geen straf

Ingediend door jinke op 11 februari 2019 - 15:56

Twee vrouwen uit Friesland zijn door de politierechter in Leeuwarden schuldig bevonden aan het doden van een kip, maar ze hebben geen straf gekregen. De rechter vond dat alle media-aandacht rond de rechtszaak een goed ''leermoment'' is geweest.

Een buurjongen had het doden van de kip op Dumpert geplaatst en dat veroorzaakte een hoop verontwaardigde reacties. Ook de Landelijke Inspectie Dienst zag de beelden en deed aangifte van dierenkwelling. 

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De vrouwen hadden geprobeerd de kip te doden door met een auto over het dier heen te rijden. Dit deden ze omdat de kip volgens hen erg ziek was, niet meer dronk en at en moeite had met ademhalen. De Officier van Justitie eiste een voorwaardelijke geldboete van €300. Volgens een geraadpleegde dierenarts stond vast dat de kip niet op de juiste wijze was gedood en onnodig had geleden. Ook de rechter vond de dodingsmethode niet in orde. Bij het doden van pluimvee moet elke vermijdbare vorm van pijn of stress worden vermeden. Een kip moet daarom eerst worden bedwelmd, voordat deze wordt gedood.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier