Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vlaamse schapenhouders in risicogebied wolf krijgen subsidie

Ingediend door jinke op 05 april 2019 - 08:18

Vlaamse schapenhouders in 27 gemeenten - professionele en hobbymatige - krijgen de kosten van afrastering tegen wolven voor 80% vergoed. De 27 gemeenten zijn aangewezen als risicogebied van de wolf.

De subsidie wordt verstrekt om te voorkomen dat nog meer schapen sneuvelen door een wolvenaanval, zo meldt het Vlaams Infocentrum voor Land- en Tuinbouw (VILT). ''Het draagvlak voor de twee Vlaamse wolven, August en Naya, lijdt immers onder de doodgebeten schapen. Bovendien waarschuwen experten dat de schade kan oplopen eens schapen de geliefkoosde prooi van wolven zijn. Bedoeling is dat August en Naya hun maaltijd niet in weiden maar in bossen zoeken.''

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Doel is om in 27 gemeenten in de Kempen en provincie Limburg de schapenweides met behulp van omheiningen zo snel mogelijk ‘wolf-proof’ te maken. Daarvoor zijn afrasteringen nodig van drie stroomdraden en een stroomklok die 4500 volt genereert. Professionele schapenhouders kunnen een subsidie aanvragen bij het departement van Landbouw en Visserij, hobbymatige schapenhouders kunnen terecht bij het agentschap Natuur & Bos.

Redactie Levende Have 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier