Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

'Verplichte registratie van alpaca's onvermijdelijk'

Ingediend door jinke op 23 augustus 2013 - 09:42

Verplichte registratie van alpaca's is onvermijdelijk. Dit zal bij hobbymatige houders leiden tot weerstand, zo voorspellen Gert en Margreet Joling van Alpaca Ranch in het augustusnummer van Levende Have.

De alpaca komt, zoals het er nu naar uitziet, op de positieflijst. Wel zullen er voorwaarden worden gesteld aan het houden van deze dieren. De Raad voor Dierenaangelegenheden gaat deze voorwaarden in samenspraak met de houders opstellen. Gert en Margreet Joling hechten veel waarde aan een goede voorlichting. ''Alpaca's zijn niet moeilijk, maar ze hebben bijzondere karaktereigenschappen en ook speciale verzorgingsbehoeften.'' Naast voorlichting kunnen er ook voorwaarden gesteld worden die het welzijn van het dier ten goede komen. Te denken valt aan huisvesting, vervoer, verzorging en vaccinatie. Om na te gaan of de houders de voorwaarden naleven, is volgens Gert en Margreet Joling een onafhankelijke instantie nodig. Deze kan echter alleen zijn werk doen als alle alpacahouders zijn geregistreerd, aldus de fokkers van Alpaca Ranch in Levende Have.

Op 10 september organiseert de Raad voor Dierenaangelegenheden een startbijeenkomst ''Onder voorwarden houden van dieren''. Voor deze bijeenkomst is een groot aantal organisaties uitgenodigd, waaronder de Benelux Alpaca Federatie, Stichting Levende Have, de Parkdierenvereniging en de Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier