Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Verplichte bestrijding IBR en BVD bij koeien in aantocht

Ingediend door jinke op 08 juli 2015 - 14:03
Houders van koeien moeten er rekening mee houden dat ze al begin 2017 moeten meewerken aan de aanpak van bovine virale diarree (bvd) en IBR, ofwel koeiengriep. Er wordt gewerkt aan een verplicht bestrijdingsprogramma.
 
Volgens Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid bij LTO, is het overleg over een verplichte bestrijding al ver gevorderd. Er zijn nog wel veel vragen, onder meer over de manier van bestrijden - met of zonder vaccinatie - en de verwachte termijn voor het uitbannen van ibr en bvd. ''Een belangrij ke vraag is hoe we het programma zo kunnen organiseren dat iedereen meedoet. Want dat laatste is een belangrijke voorwaarde om het programma te laten slagen’, zegt hij in het magazine Veeteelt.
 
IBR en bvd zijn twee afzonderlijke ziektes, maar ze kunnen wel tegelijkertijd worden aangepakt. De recente circulatie van bvd-virus in Nederland ligt op 14 procent bij melkleverende bedrij ven. Bij niet-melkleverende bedrij ven is dat 19 procent. Melkveehouders werken nu al mee aan vrijwillige bestrijdingsprogramma's. Houders van vleesvee lopen achter. Dat heeft te maken met het testen van de dieren op bvd en ibr. Dat moet bij veesvee gebeuren door middel van bloedonderzoek en dat is kostbaarder dan het ''meenemen'' van ibr en bvd in tankmelkonderzoek.
 
Redactie Levende Have/Bron: Veeteelt (zie bijlage)

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier