Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vereniging wil verbod op verkoop dieren via winkels en internet

Ingediend door jinke op 14 juni 2016 - 11:57

De Koningin Sophia Vereeniging tot Bescherming van Dieren wil een verbod op de verkoop van dieren via winkels en internet. Deze verkoopkanalen geven aanleiding tot impulsaankopen en werken bovendien ''gruwelijke'' fokpraktijken in de hand. Op de website van de vereniging staat een petitie.

Al 3000 mensen hebben de petitie ondertekend. De Sophia Vereneeniging wil dat er nog meer steun komt voor de petitie en hoopt op zoveel draagvlak voor haar initiatief dat staatssecretaris Van Dam een verbod instelt. Voor de verkoop worden er volop dieren gefokt onder erbarmelijke omstandigheden, aldus directeur Steffie van Horck. ''De fokdieren zijn continu drachtig en zien nooit daglicht, de jongen worden veel te vroeg uit het nest gehaald en zijn soms zo ziek dat ze overlijden. De diertjes die geen perfect uiterlijk hebben, worden vaak op gruwelijke wijze gedood omdat ze te weinig opleveren. Dieren in winkels die te groot zijn geworden om als 'schattig' over de toonbank te gaan, belanden in de dierentuin als roofdierenvoer".

De Sophia Vereeniging pleit al langer voor een verbod op verkoop van dieren via winkels en internet. Politiek is een dergelijk verbod tot dusver niet haalbaar gebleken. Wel hebben de grote online verkoopadressen, zoals Marktplaats, afspraken gemaakt met onder meer het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren. 

Wil je de petitie ondertekenen? Klik hier

Redactie Levende Have

Comments

Ingediend door vaneldijk op 21 juni 2016 - 20:42

Hier in nederland wordt alles over een kam geschoren, ik fok zelf kleurdwergenkonijnen voor tentoonstellingen met als doel het ras in stand te houden op 'n diervriendelijke manier bij mij brengt iedere voedster 2 nesten jongen per jaar groot, de jongen worden met 8 weken gespeend de jongen die niet voldoen voor de shows gaan met 9 weken weg wat is hiet mis mee.

Ingediend door vaneldijk op 22 juni 2016 - 07:10

Ik ben het eens met bovenstaand schrijver. Elk facet heeft een zwarte kant en een witte kant.
Inpulsaankopen zit niet bij de fokkers, maar bi de mensen die dat doen. Dat er fokker zijn, die daar op inspringen is niet gek. Geld speelt helaas een negatieve rol. Maar niet alle fokkers zijn zo. Er zijn vele fokkers die van dieren houden, die het ras in stand willen houden en hier veel over kunnen vertellen. Ook mensen goed kunnen informeren.
Fokkers en organisaties van dieren zouden hier wat meer met elkaar over kunnen sparren. Een verbod om op internet dieren te koop te zetten, vind ik persoonlijk te simpel. Internet is juist een goed medium om mensen te kunnen informeren. Zelf kom ik nu ook makkelijker in contact met andere fokkers via internet. En ik kom ook mensen tegen, waarvan ik denk, daar doe ik geen zaken mee, maar met anderen hou ik contact.
De vragen zijn Hoe ga je met mensen om, die inpuls aankopen doen? Hoe kan je mensen informeren over de verzorging en houden van dieren? Wat zin de regels van fokken van dieren? Er zijn goede voorbeelden op internet te vinden, maar kan misschien nog beter worden uitgewerkt. Verbieden is zo makkelijk, maar of je daar je doel mee bereikt?
In deze materie meer verdieping, geeft naar mijn mening een ander resultaat.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier