Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Varkens eten kip, maar eet een kip ook een varken?

Ingediend door jinke op 12 april 2011 - 19:47

Varkens lusten wel een kippetje, maar eten kippen ook varkens? Wat staatssecretaris Bleker betreft wel. Hij stemt althans in met het toevoegen van diermeel van varkens aan kippenvoer.

''Goed voor dierenwelzijn, diergezondheid en duurzaamheid'', stelt Bleker in een brief aan de Tweede Kamer. Hij reageert daarmee op een motie van kamerleden Jacobi (PvdA) en Oudwehand (PvdD). Met deze motie proberen de kamerleden het toelaten van diermeel in diervoer tegen te houden. Europa heeft plannen in die richting, jaren nadat er een verbod was ingesteld vanwege BSE. Die ziekte zou het gevolg zijn van het voeren van diermeel van herkauwers aan herkauwers.

Verbod op diermeel herkauwers blijft
Het gebruik van diermeel van herkauwers blijft verboden, aldus Bleker. Alleen diermeel van varkens en van kippen wordt mogelijk toegestaan. En dan zo, dat kippen alleen diermeel van varkens krijgen en andersom. Het diermeel mag alleen afkomstig zijn van dieren die in het slachthuis zijn goedgekeurd voor menselijke consumptie. Berichten in de media dat de Europese Commissie wil toestaan om diermeel van kadavers in diervoeders te verwerken, noemt Bleker pertinent onjuist.

Bleker voert aan dat op dit moment bijna al het diermeel in Europa wordt verbrand. ´´Dat is een laagwaardige toepassing van iets dat ook een eiwitrijke grondstof voor diervoeders kan zijn. Kippen kunnen bijvoorbeeld door het gebruik van diermeel een betere darmgezondheid en minder last van zoolzweren krijgen. Daarnaast produceren de dieren ook minder mest.´´

Nog een argument, aldus Bleker: ´´Onderzoek van de Universiteit Groningen toont aan dat door het verbod op diermeel 16 miljoen ton diermeel is vervangen door 23 miljoen ton soja, dat vooral uit Zuid-Amerkia wordt ingevoerd. Dat komt overeen met een oppervlakte van 10 miljoen hectare. Het voorstel van de Commissie kan de vraag naar soja op de wereldmarkt verminderen.´´

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier