Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Varken heeft zeer goed ontwikkeld reukvermogen

Ingediend door jinke op 15 november 2012 - 18:10

De variatie in het genoom van het varken is twee tot drie keer zo groot als bij de mens. Het reukvermogen van het varken is zeer goed ontwikkeld. Van alle dieren waarvan tot nu toe het genoom in kaart is gebracht heeft het varken het grootste aantal actieve genen voor het herkennen van geuren (olfactory receptors).

Het genoom van het varken is in kaart gebracht door het internationale ‘Swine Genome Sequencing Consortium’ in twaalf landen onder leiding van de onderzoekers prof. Martien Groenen van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, en een Britse en een Amerikaanse onderzoeksleider.
De totale lengte van het varkensgenoom is 2,8 miljard baseparen met daarin 21.640 eiwit coderende genen. Dit is vergelijkbaar met andere zoogdieren waaronder de mens. Het varken heeft 19 paar chromosomen.

Domesticatie varken in Europa en Azie
Uit het genetisch onderzoek blijkt dat het Europese en Aziatische wilde zwijn ongeveer een miljoen jaar geleden uit elkaar zijn gegroeid. Het onderzoek bevestigt ook dat varkens in Europa en Azië onafhankelijk van elkaar zijn gedomesticeerd. In de 18de en 19de eeuw zijn Aziatisch gedomesticeerde varkens gebruikt om de toen aanwezige Europese rassen te verbeteren, wat in 1868 al beschreven is door Darwin in zijn boek ‘The Variation of Animals and Plants under Domestication’. Op basis van het genoom van de dieren die nu in kaart zijn gebracht schatten de onderzoekers in dat zo’n 35% van het genoom van de huidige commerciële varkensrassen terug te voeren is op deze oorspronkelijke Aziatische rassen.

Redactie Levende Have/Bron: WUR

Comments

Ingediend door Anoniem op 16 november 2012 - 16:09

Gesteld wordt dat de scheiding tussen de europese en aziatische varkens 1 miljoen geleden plaats vond. Ik vermoed dat die scheiding niet compleet is geweest en dat er dus regelmatig genenuitwisselingen hebben plaats gehad. Want uitgaand van het boek van Darwin over het ontstaan van de soorten zou in een miljoen jaar uit het basisvarken minstens 2 compleet verschillende soorten zijn ontstaan die ook niet meer met succces onderling konden kruizen. Dat kan dus wel en met succes. Mijn conclusie is dus dat die scheiding nooit compleet is geweest.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier