Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Variatie varkensgriepvirus neemt toe

Ingediend door jinke op 27 juni 2011 - 15:06

Er ontstaan steeds meer virustypen die varkensgriep veroorzaken. Deze toename in diversiteit is zeer waarschijnlijk het gevolg van varkenstransporten. Door deze transporten raakt het virus dat varkens bij zich dragen, vermengd met lokale griepvirussen. Dit stellen onderzoekers na een langetermijn studie van griepvirussen bij varkens in Hongkong en omstreken.

Het onderzoek bestrijkt een periode van dertig jaar. In die periode zijn de transporten van varkens aanzienlijk toegenomen. Over de risico's voor de volksgezondheid kunnen de onderzoekers vooralsnog geen onderbouwde uitspraken doen, hoewel ze wel vaststellen dat de kans op overdracht van virus op mensen die nauw contact hebben met varkens, zou kunnen toenemen.

Vogelgriepvirussen
Uit het onderzoek blijkt dat twee varianten van het H1 subtype en het menselijke H3N2 virus veelvuldig voorkomen in varkens. Daarnaast komen er ook enkele vogelgriepvirussen voor bij varkens. Hoewel de meeste virussen geen ziekteverschijnselen veroorzaken bij varkens, is nog onduidelijk hoe virulent deze virussen kunnen zijn bij de mens.

Redactie Levende Have/Bron: Science Daily/Nature

Comments

Ingediend door Anoniem op 27 juni 2011 - 16:19

Je moet dus haast wel concluderen dat de veronderstelde mutatie van het laag pathogene vogelgriep virus naar het hoog pathogene virus vooral geschied via het varken als opwerkingsmedium. Dus kippen- en varkensbedrijven moeten in heel de EU streng van elkaar gescheiden worden.
Ook zal men bij importen uit andere landen de lokale situatie op dit punt streng moeten controleren.

Ingediend door Truus op 28 juni 2011 - 15:46

Alle vervoer van levende dieren voor de slacht zou verboden moeten worden. Slachten voor transport en als vees vervoeren.
dieren voor fok kan ,dit zijn meestal ook gezondere en beter gehouden dieren dan die voor de slacht, ook de aan tallen zijn veel kleiner.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier