Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Van Dam vraagt Raad om zienswijze paardenmarkten

Ingediend door jinke op 26 mei 2016 - 11:39

De Raad voor Dierenaangelegenheden gaat het protocol voor paardenmarkten doorlichten. Staatssecretaris Van Dam heeft de Raad gevraagd om een zienswijze, waarin wordt aangegeven hoe het bestaande protocol kan worden verbeterd.

Een protocol regelt de gang van zaken op een paardenmarkt en moet ervoor zorgen dat het dierenwelzijn gewaarborgd is. Er is veel kritiek op de organisatoren van paardenmarkten, vooral vanuit de hoek van de Dierenbescherming. Op de recent gehouden paardenmarkt in Zuidlaren hebben inspecteurs diverse misstanden waargenomen. De Dierenbescherming verwacht niets meer van protocollen. Toch heeft Van Dam de Raad voor Dierenaangelegenheden gevraagd om aanbevelingen te doen voor het actualiseren vanhet protocol, zodanig dat het welzijn beter gewaarborgd kan worden. De Raad is ook gevraagd in overleg te treden met gemeenten waar paardenmarkten worden gehouden. De aanbevelingen voor een verbetering van het protocol moeten er voor de zomer al zijn. Een voorstel voor afspraken met gemeenten over de toepassing van protocollen, verwacht Van Dam in het najaar.

Van Dam is niet van plan paardenmarkten te verbieden, zo geeft hij aan in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren. Wel heeft hij al eerder de export van paarden vanaf paardenmarkten onmogelijk gemaakt.

Redactie Levende Have


Lees ook eerder bericht:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier