Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vaccin tegen vogelgriep effectief via luchtwegen van kippen

Ingediend door jinke op 09 mei 2012 - 15:51

Simpele en goedkope vogelgriepvaccins, toegediend via de luchtwegen van kippen, blijken in de longen afweerreacties op te wekken. Deze ontdekking deed Eveline de Geus tijdens haar promotieonderzoek.

De Geus onderzocht bij kippen het afweersysteem in de longen. Veel ziekteverwekkers, zoals het aviaire influenza virus (AIV of vogelgriep), infectieus bronchitis virus (IBV), Newcastle disease virus (NDV) en de bacterie E. coli komen kippen binnen via de slijmvliezen van de luchtwegen.
Om dit soort infecties en verdere verspreiding naar andere dieren en mensen in te perken of te voorkomen is het van belang vaccins te ontwikkelen die een hoge mate van bescherming bieden in de luchtwegen.

Tot nog toe was er weinig bekend over het afweersysteem in de luchtwegen van kippen en andere vogels. De bouw van de vogellong verschilt sterk van die van zoogdieren. Voor de ontwikkeling van nieuwe vaccins, die tevens geschikt zijn voor toediening via de luchtwegen, is er daarom meer kennis nodig van het afweersysteem in de luchtwegen van vogels, in het bijzonder bij kippen.

Dankzij het onderzoek van Eveline de Geus kunnen onderzoekers nu gerichter aan vaccinontwikkeling en -verbetering gaan werken.

Redactie Levende Have/Bron: Universiteit van Utrecht

Comments

Ingediend door Anoniem op 10 mei 2012 - 15:59

Het heeft wel erg lang geduurd tot er nu wetenschappelijk is achtergekomen dat o.a. AI en NCD vooral als longaandoeningen beginnen. Dat was toch al lang bekend.
Ben wel benieuwd hoe je een vaccin via de luchtwegen kan toedienen bij een kip.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier