Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Tweede geitenbedrijf meldt zich met Schmallenbergvirus

Ingediend door jinke op 02 januari 2012 - 20:12

Bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit heeft zich een tweede geitenbedrijf gemeld met symptomen die duiden op een besmetting met het Schmallenbergvirus. Het totaal aantal meldingen is inmiddels opgelopen tot 125, waarvan 74 bedrijven met schapen en 49 met runderen.

Het geitenbedrijf bevindt zich in Friesland. Nog altijd is het virus op rundveebedrijven niet aangetoond. Bij schapenbedrijven zijn 27 besmettingen bevestigd, 37 zijn nog in onderzoek, de rest was negatief.

Op de website van het Agrarisch Dagblad waagt entomolooog Willem Takken van Wageningen Universiteit het te betwijfelen of het Schmallenbergvirus wel door knutten wordt overgedragen. Deskundigen gaan er tot dusver steeds vanuit dat de infecties hebben plaatsgevonden in het knuttenseizoen. Het Schmallenbergvirus zou op dezelfde manier worden verspreid als het virus dat blauwtong veroorzaakt. Een veldproef moet dit nog bevestigen, aldus Takken. ”Het kan net zo goed zijn dat dieren door geinfecteerde stofdeeltjes of speeksel worden besmet. We weten eigenlijk nog niets”, zegt hij op www.agd.nl.

Voor meer informatie over lokaties: zie het dossier Schmallenbergvirus op deze website

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier