Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Tien jaar na MKZ-crisis: economie niet meer allesbepalend

Ingediend door jinke op 08 februari 2011 - 12:51

De economie is niet meer allesbepalend bij de bestrijding van dierziekten. Het ethisch perspectief wordt nu meegewogen. Dat zegt Nina Cohen in een interview met Levende Have over de MKZ-crisis, nu tien jaar geleden.

De biologe Cohen promoveerde onlangs op haar onderzoek naar opvattingen over het houden en doden van dieren. Ze stelt vast dat een nieuw soort dierhouderij zich nadrukkelijk heeft geprofileerd. ''Door de verschillende epidemieën hebben de hobbydierhouders zich verenigd, bijvoorbeeld in de Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders. Eerst was je gewoon iemand met een kippetje in de achtertuin, nu ben je hobbydierhouder, aldus Cohen.
“Doordat de hobbydierhouders zich hebben verenigd, kunnen ze met hun vuist op tafel slaan met de boodschap: ‘Wij zijn een andere groep mensen, die dieren op een andere manier houden. Houd daar rekening mee!’

Beelden van ruimingen zetten iedereen aan het denken
In de gehele samenleving ziet ze een verschuiving van denkbeelden over het houden en doden van dieren. ’Het besef dat dieren meer zijn dan gebruiksvoorwerpen is flink gegroeid’, zegt Cohen. “Het begon met de beelden van de ruimingen en de brandstapels in Engeland. Dat zette iedereen aan het denken. ‘Moeten we wel zoveel vlees exporteren zoals we nu doen?’’, vroegen mensen zich bijvoorbeeld af.
Tegenwoordig groeit iedereen op met zenders als National Geographic en Animal Planet. Meer mensen zijn hierdoor op de hoogte van wat een dier nu eigenlijk is en meer mensen vinden dat een dier recht op leven heeft. Het dier is voor velen al lang niet meer enkel van economische waarde. Er wordt meer nagedacht over hoe een dier moet worden gehouden.
“Dat is ook terug te zien in mijn onderzoek. Ik heb een onderscheid gemaakt tussen twee groepen. De meerderheid vindt dat de mens boven het dier staat, maar er is ook een groep die vindt dat de mens gelijk is aan het dier. De mensen in die tweede groep zijn vaker tegen het afmaken van dieren om economische redenen. Dit zijn vaak jongere mensen, die de opkomst van Animal Planet van dichtbij hebben meegemaakt, en vrouwen. Vrouwen hebben over het algemeen meer inlevingsvermogen.”

Het februarinummer van Levende Have verschijnt op 11 februari.

Comments

Ingediend door Anoniem op 17 februari 2011 - 22:51

Gelukkig is die tijd voorbij. Verschrikkelijk om het van dichtbij mee te maken. Hulde aan de "Hobbyboer / hobbyhouder"!!! Hoera, hoera, hoera...<br>
Leo van Merwijk<br>
Dierenarts<br>

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier