Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Terugkeer Campine eerbetoon aan Kempens hoen

Ingediend door jinke op 11 september 2017 - 08:56

Het Kempens hoen of Kempisch hoen is terug van weggeweest. Onder de naam Campines zijn Vlaamse fokkers erin geslaagd een kip te produceren die sterke gelijkenis vertoont met het oorspronkelijke ras.

Op 24 september zijn er diverse exemplaren te bewonderen op een verkooptentoonstelling en keuring in Geel. ''Een hoen met een mooie leg en veel smaak, langzaam gerijpt op Kempische grond. Net als vroeger'', zo prijzen de initiatiefnemers hun Campines aan.

Vlaanderen telt inmiddels twintig Campine-fokkers die werken met bloedlijnen uit Engeland, Ierland, Denemarken en Zweden. Op het vaste land van Europa stierf het Kempisch hoen uit in de loop van de vorige eeuw. Het ras overleefde onder meer in Engeland onder de naam Campine. Ook in andere landen buiten Europa zijn nog Campines te vinden. Maarten Jacobs haalde in 2013 broedeieren uit Engeland en dat was het begin van de Campine-fokkerij in Vlaanderen.
Enkele Campines scharrelen sinds kort rond in de Ecodemotuin in Mol.

De Campine is een echte dubbeldoelkip: ze legt veel eieren (ruim 200 per jaar) en er zit genoeg vlees aan. Het is een levendig en zelfredzaam hoen dat graag scharrelt. Dankzij de goede vleeskwaliteiten zijn niet alleen de hennen, maar ook de hanen van dit ras interessant.

Redactie Levende Have/Bron: www.campines.be / foto: wikimedia commons

Wil je iets bestellen bij Bol.com?
Klik dan op deze link
En steun Levende Have

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour